Eten als een leeuwin

Hoe ziet het voedingsschema van de Oranje Leeuwinnen eruit?

10 juni 2019 17:57 Aangepast: 10 juni 2019 21:06
Goede voeding is voor de Oranje Leeuwinnen van groot belang

Dinsdag om 15.00 uur is het zover: dan spelen de Oranje Leeuwinnen hun eerste WK-wedstrijd tegen Nieuw-Zeeland. De vele trainingsuren moeten voor de winst zorgen. Maar trainen is niet de enige sleutel tot succes. Ook goede voeding is van groot belang voor een goede prestatie.

Om tijdens de wedstrijd op en top in vorm te zijn, letten de Nederlandse voetbaldames goed op wat én wanneer ze eten. Daarom reist er een speciale kok met ze mee.

"Voeding is ontzettend belangrijk voor de prestatie. Het is een van de belangrijkste schakels om optimaal te presteren", bevestigt sportvoedingsdeskundige Henk-Jan Koershuis. "Als er geen goede energie ingaat, dan komt die er ook niet uit."

Fitter dan ooit

Dat heeft voormalig Oranjespeler Leonne Stentler aan den lijve ondervonden toen ze van ADO Den Haag naar Ajax ging. "Toen ik bij ADO speelde, at ik na de training veel later dan goed was. Daardoor was ik veel vermoeider. Toen ik naar Ajax ging, veranderde dit. Daar werd gekookt voor de spelers. Ik kreeg ik op het juiste moment de juiste voeding en was daar veel fitter dan ik bij ADO ooit was geweest."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat iedereen wil weten als je 5 dagen niet eet

Voedingsprogramma

Sportdeskundige Koershuis werkt zelf met een groot deel van de Oranje Leeuwinnen. "Ik zit in de medische staf van FC Twente en daar zitten een boel Oranjevrouwen. Ik voorzie ze van juiste voeding en maak een programma voor ze."

Energiereserves

Voor een wedstrijd eten de spelers meestal een koolhydraatrijke maaltijd. "Een wedstrijd duurt toch wel erg lang: negentig minuten en dan heb je soms ook nog verlenging. Gisteren zagen we dat een speler in de verlening last had van kramp. Dat heeft ermee te maken dat het lichaam niet genoeg energiereserves heeft", zegt de sportvoedingsdeskundige.

Dat is volgens Henk-Jan niet gek. "Ons lichaam heeft een zogenaamde energiereserve van negentig minuten. En dat is precies de tijd van een voetbalwedstrijd. Andere sporters hebben daar geen last van."

Winst behalen

Dat is ook de reden dat voetballers aan het einde van de wedstrijd soms minder goed spelen. "Het komt door het voedingspatroon. Daarom is het belangrijk dat ze in de rust iets tot zich nemen en dat, als er verlening komt, ze ook iets eten. Daar valt in de voetbalwereld écht meer winst te behalen."

Geen trek? Toch eten

Oud-speler Leonne Stentler heeft dat ook gemerkt. "Soms was mijn energie aan het einde van de wedstrijd gewoon op. Je moet je lichaam leren kennen zodat je weet wat je nodig hebt. En ook al heb je geen trek: je moet toch eten. In de rust at ik het liefst een banaan en een energiereep. Je hebt echt reserves nodig. Voetbal is een heel intensieve sport."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Quiz: hoe goed ken jij onze Oranje Leeuwinnen?

Spits vs. keeper

Tussen de spelers onderling zit er verschil in wie hoeveel eet. Henk-Jan: "Zo krijgt een spits ook grotere hoeveelheden dan een keeper. Zo zagen we laatst dat een spits 14 km had afgelegd tijdens een wedstrijd en de keeper slechts 1,5. Die spits heeft dus veel minder nodig."

Weinig vetten

Voor de wedstrijd eten de spelers fors meer dan ze gewend zijn. "De nadruk ligt op een gevarieerd patroon. Veel groenten en fruit. Zelfs bij het ontbijt eten ze al groenten. De maaltijden zijn vooral heel erg laag in vet. Veel vetten leiden bij intensieve inspanning namelijk tot darmklachten."

Na de wedstrijd

Na afloop van een zware training of wedstrijd nemen ze herstelvoeding. "Dat doen ze in de vorm van een shake, een recoverydrink. Dat is een combinatie van koolhydraten en eiwitten. Het is anders dan kwark of yoghurt, wat veel mensen eten na het sporten. Door de shakes herstellen de spieren nog sneller én beter. Naast de herstelvoeding nemen ze ook een basismaaltijd dat bestaat uit veel groenten en fruit en hoogwaardige eiwitbronnen met een klein beetje koolhydraten."

 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Een voetbalwedstrijd tussen vrouwen is hartstikke saai, toch?

Meer aandacht voor eten

Ze merkt dat aandacht voor voeding de laatste jaren steeds belangrijker is geworden. "Mensen weten ook veel meer. Stafleden zijn deskundiger. Bij mannen waren die faciliteiten er al eerder."

Eten als een wielrenner

Editie NL-presentator Steef probeerde een dagje uit hoe het is om te eten als wielrenner. Bekijk in de video hieronder hoe het hem verging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore