Tukker op Ghanese troon

Tukker Brian bekroond tot 'koning' in Ghana: 'Ineens moeten mensen voor me buigen'

10 juni 2019 15:50 Aangepast: 10 juni 2019 15:54
Brian Wegdam is bekroond tot 'developed chief' van Ghana

Brian Wegdam uit Haaksbergen is geen gewone Tukker meer. Sinds afgelopen week heeft hij een Ghanese koningsfunctie toegewezen gekregen. Voor het kroningsritueel reisden zo'n tachtig Ghanezen af naar Brians woonplaats Haaksbergen.

Tien jaar geleden begon Brian Wegdam (45) een eigen bedrijf in diepvriesproducten in Afrika. "We hebben ontzettend veel mensen aan een baan en voedsel geholpen", vertelt hij aan Editie NL.

Eerbetoon

Vorige week kwamen zo'n tachtig Ghanezen naar Brians woonplaats Haaksbergen om hem te kronen tot 'developed chief' van Ghana, wat hem een soort burgemeester van een regio maakt. "Het is een eerbetoon voor mijn bewezen diensten in Ghana. Een bedankje voor mijn werk daar."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verbod voor menstruerende scholieres Ghana om rivier over te steken

Roem en waardering

De titel die Brian heeft gekregen is vooral symbolisch. "Toch betekent het wel degelijk iets. In de praktijk houdt het in dat ik meer respect krijg in Ghana. Eeuwige roem en waardering. Bij officiële gelegenheden moeten mensen voor me buigen", aldus Brian. Thuis blijft hij gewoon zichzelf. "Of ik mijn zoon ook voor me laat buigen? Nee, hij is 13… Dat gaat hij nooit doen", lacht Brian.

Ereburgerschap

Volgens oud-Afrikacorrespondent Arthur de Leeuw is de bekroning iets 'typisch Ghanees'. "Het is een soort cadeautje, te vergelijken met een ereburgerschap of het overhandigen van de sleutel van een stad in Nederland", vertelt hij aan Editie NL.

Slimme marketing

Het concept is bedacht in 1985. "Het idee was om mensen op basis van betrokkenheid aan te dragen. Het is een slimme marketingtruc; het geeft toegang tot het westen. Het is de bedoeling dat je je hele leven inzet voor het dorp", aldus Arthur.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore