Op kinderfeestjes in Litouwen zullen geen flessen met bubbels meer opengetrokken worden. De regering stelt daar een verbod in op kinderchampagne. Maar zet zo'n verbod echt zoden aan de dijk? En moet Nederland zich er ook aan wagen?
Zoals Nederland in 2013 chocoladesigaretten in de ban deed omdat het snoepgoed kinderen aanzet tot roken, zo verbiedt Litouwen nu kinderchampagne. Zo gebeurt dat ook met andere dranken en verpakkingen die alcohol nabootsen. Kinderen zouden door dit soort producten het idee krijgen dat alcoholgebruik normaal is.
Voorloper
Wim van Dalen van het Instituut voor Alcoholbeleid STAP noemt het besluit 'bijzonder'. "Litouwen loopt voorop als het om alcoholbeleid gaat – ook omdat het drankgebruik daar de pan uitrijst", zegt hij tegen Editie NL.
Hij ziet een verbod in Nederland ook wel zitten. "Ik ben er jaloers op. Ook al is kinderchampagne alcoholvrij; het legt wel de associatie met alcohol en dat moet niet normaal zijn."

Trigger
STAP pleit voor een campagne om alcoholgebruik te denormaliseren. "Zien drinken doet drinken. Kinderen worden al op jonge leeftijd getriggerd en krijgen het idee dan alcohol normaal is. Daar moeten we vanaf", aldus Wim.
Volgens hem is het verbod in Litouwen een mooie kans om af te kijken wat voor effect het teweegbrengt. "Het vormt een goede case-study voor ons."
Nederland
Editie NL vroeg zijn kijkers via een poll of zij ook vinden dat kinderchampagne in Nederland verboden moet worden. Een overgrote meerderheid van 80 procent blijkt het onzin te vinden om de drank in de ban te doen, tegenover 20 procent die er wel iets in ziet.
Associaties
"Hoewel er heel weinig onderzoek is gedaan naar de effecten, weten we dat associaties belangrijk zijn voor het aanleren van drinken", vertelt Martijn Planken, expert jongeren en alcohol, aan Editie NL. "Voor veel mensen hoort het bij de gelegenheid. Nepbreezer op een feestje, kinderchampagne met nieuwjaar. Zo ontstaat die associatie van alcohol en gezelligheid."
Chocoladesigaret
Aan de drank in de fles ligt het volgens hem niet. "Daar is niets mis mee. Maar werkt hetzelfde als met de chocoladesigaretten die we tien jaar geleden nog met Sinterklaas in schoen deden. Het is niets meer dan een rolletje chocolade, maar toch hebben we het product in de ban gedaan. Het gaat erom wat je je kind wil aanleren. Dat hij of zij niet vertrouwd raakt aan een sigaret tussen de vingers."
Feestlimonade
Van Martijn hoeft kinderchampagne niet in de ban, zolang ouders maar laten zien dat feestvieren ook op andere manieren – dus zonder alcohol – kan. "Wij maken thuis vaak feestlimonade. Dan gooien we water en fruit in de blender. De kinderen mogen de smaakjes kiezen."