Ga naar de inhoud
'Jullie moeten je schamen'

Stop diefstal van babyzwanen in Lelystad: dierennoodhulp wil 's nachts surveillance

In Lelystad worden 's nachts babyzwanen gestolen Beeld © iStock

Lelystad wordt geteisterd door dieven die ervandoor gaan met babyzwanen. Stichting Dierennoodhulp Flevoland is het meer dan zat en wil 's nachts surveilleren om te voorkomen dat er nog meer kuikens in handen van de dieven belanden.

"Wij zijn woest!", schrijft voorzitter Susan van de Waal van Stichting Dierennoodhulp Flevoland op Facebook. "Tot ons grote verdriet worden er gigantisch veel zwanenpulletjes en zwaneneieren gestolen."

Verkopen

Volgens Susan gaat het om een groep mannen die zwanenbaby's en -eieren bij de ouders weghaalt om ze daarna vermoedelijk te verkopen. Ze zijn 's nachts actief, als de zwanen langs de kant van het water slapen.

Stropers
Lees ook:
Stropers jagen op zwanen en ganzen in centrum Den Haag, politie zoekt getuigen

Noodkreet

Namens Stichting Dierennoodhulp Flevoland roept Susan om hulp. "We hopen dat dit bericht massaal gedeeld wordt en dat we zo gezamenlijk de zwanenfamilies in de gaten kunnen houden", schrijft ze.

Cameratoezicht

"Heeft u misschien een zwanenfamilie in uw buurt en toevallig een camera die u daar op kunt richten? Dan hopen wij dat u deze wilt installeren." Ook vraagt Susan Lelystedelingen die iets verdachts hebben gezien om zich te melden.

'Jullie moeten je schamen'

Ten slotte heeft ze een boodschap aan de dieven. "Weten jullie dat zwanen wel een jaar lang zorg dragen voor hun kinderen en dat zwanen heel lang kunnen rouwen en verdrietig kunnen zijn? Echt, jullie moeten je schamen. Zet de baby's terug! Uiteraard hebben wij melding bij de politie gemaakt van deze dierenmishandeling!"