Lippen vullen met luchtdruk-pen

Lippen opvullen zonder naald: is de hyaluronpen wel zo veilig?

07 juni 2019 14:13 Aangepast: 07 juni 2019 18:37
De hyaluronpen perst de filler met hoge druk de lippen in

Het is een hype in beautyland: de hyaluronpen. Met deze pen kun je je lippen vergroten zonder dat daar een naald aan te pas komt. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar cosmetische artsen waarschuwen: de gevolgen bij verkeerd gebruik kunnen desastreus zijn.

Veel schoonheidsspecialisten gebruiken de hyaluronpen: een lipfiller zonder naald. De pen perst de filler met luchtdruk in de lippen. Dat gebeurt met een snelheid van 800 km per uur.

Complicaties

De hyaluronpen wordt gepromoot als dé revolutionaire manier om de lippen op te spuiten zonder dat er een naald aan te pas komt. Het is vaak een stuk goedkoper dan de 'ouderwetse' lipfillers. Wat er vaak niet bij vermeld wordt, is dat de risico's er niet minder om zijn. Zo kunnen bloedvaten verstopt raken en kan er weefsel afsterven en gevoelloosheid optreden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Influencers zijn de proefkonijnen voor cosmetische ingrepen

Door de huid drukken

"Het probleem is dat je helemaal niet nauwkeurig kunt spuiten met zo'n pen. Met een naald kan dat wel", legt voorzitter Catharina Meijer van de Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) uit aan Editie NL. "Doordat je het hyaluron met zo'n pen als het ware door de huid drukt, verspreidt het middel zich. Op die plek in het gezicht kunnen bloedvaten zitten, waardoor je enorme bloeduitstortingen kunt krijgen."

Verboden

De NVCG vindt het kwalijk dat veel schoonheidsspecialisten de behandeling aanbieden. "Het is voor niet-artsen verboden om te doen. Zelfs tandartsen mogen het niet. Je moet echt BIG-geregistreerd zijn om het te mogen. Toch gebeurt het veel", vertelt Catharina.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nieuwe trend in cosmetische chirurgie: eigen lichaamsvocht eerst

Horrorverhalen

Blogger Sietske Atsma schrijft op Wiemooiwilzijn.nl over cosmetische chirurgie en de risico's ervan. Ze heeft al veel horrorverhalen gehoord over de hyaluronpen. "Ik vind het alarmerend hoeveel mensen hier complicaties aan overhouden. In het beste geval is het een blauwe plek, maar het kan ook je bloedtoevoer stoppen."

Dat schoonheidsspecialisten zich eraan wagen, begrijpt ze niet. "Als het misgaat, kan een arts dat meteen oplossen. Een schoonheidsspecialist heeft daar de kennis en hulpmiddelen niet voor."

Niet pijnloos

Hoewel aanbieders vaak anders beweren, is de behandeling volgens Sietske niet pijnloos. "Dat er geen naald aan te pas komt, wil niet zeggen dat het geen pijn doet", vertelt ze aan Editie NL.

De ANBOS, Brancheorganisatie Schoonheidsverzorging laat in een reactie weten: 

"Als ANBOS staan wij voor de kwaliteit van schoonheidsspecialisten. Wij vinden het niet wenselijk dat er personen zijn die behandelingen uitvoeren waar zij niet voor opgeleid zijn. Er wordt gesteld dat er ‘veel’ schoonheidsspecialisten zijn die deze behandeling uitvoeren. Wij kennen echter geen cijfers over hoeveelheid behandelingen of klachten met de toepassing van de hyaluronpen. Uiteraard vindt ANBOS het niet wenselijk dat er behandelingen uitgevoerd worden met grote risico’s en wij zullen dan ook in gesprek gaan met de verschillende veldpartijen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore