Betaalde baan

Ouderenorganisatie komt met nieuwe functie: sfeermaker in de huiskamer

07 juni 2019 10:48
Ouderen bij Ter Weel kunnen op extra aandacht rekenen Beeld © Ter Weel

Extra aandacht voor ouderen, dat is waar ouderenorganisatie Ter Weel zich voor inzet. Daarom heeft de Zeeuwse organisatie een bijzondere nieuwe functie in het leven geroepen: sfeermakers in de huiskamers van de zorgcentra.

Gezelschap bieden tijdens een wandeling, een spelletje doen of mantelzorgers ondersteunen. Het zijn zomaar wat voorbeelden van de taken die de nieuwe medewerkers van Ter Weel op zich nemen. De ouderenorganisatie heeft gisteren dertig mensen aangenomen om het leven van de ouderen een stukje beter en gezelliger te maken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Varkentje maakt ouderen blij: 'Hij is zo lief'

Wandeling

Doordat de nieuwe medewerkers de bewoners extra aandacht geven, moeten de vaste verzorgers meer tijd voor hun zorgtaken overhouden. "Het lukt ons verzorgend personeel wel om alle technische klusjes op zich te nemen - zoals het helpen met naar de wc gaan en het voorbereiden van een warme maaltijd - maar er zijn ook andere taken waar zij niet aan toekomen", vertelt André Lokerse, manager Zorg en Welzijn van Ter Weel, aan Editie NL. "Dat kan van alles zijn: van een wandeling in de buitenlucht tot huishoudelijke klusjes zoals het ontdooien van de vriezer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doris en Noudje runnen al 10 jaar woonplek voor ouderen met dementie

Levenservaring

De nieuwe krachten – 'medewerkers wonen' genoemd – zijn niet opgeleid tot ouderenverzorger. 'Levenservaring' is volgens André al voldoende om in aanmerking te komen. "Het zijn mensen die graag iets voor de ouderen willen betekenen. Blijkbaar spreekt dit veel mensen aan, want we hebben tachtig aanmeldingen gekregen."

Budget

Ter Weel kan de medewerkers betalen dankzij extra geld van het Rijk, dat is vrijgekomen vanwege het personeelstekort in de ouderenzorg. Dit is afkomstig uit het budget van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ter Weel

Ouderenorganisatie Ter Weel heeft zes locaties in Zeeland: in Goes, Hansweer, Krabbendijke, Kruiningen, Rilland en Yerseke. De zorgcentra zijn opgezet als kleinschalige woningen met in totaal 45 woonkamers.

Lijkt het je wat om sfeermaker te worden? Ter Weel is nog op zoek naar dertien nieuwe werknemers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore