We willen er bij zijn

In 10 jaar van 140 naar 230 euro: prijs van festivals stijgt hard maar we blijven gaan

06 juni 2019 16:03 Aangepast: 06 juni 2019 18:41
Festivalgangers op Pinkpop. Beeld © ANP

Toegangskaarten voor festivals zijn de afgelopen tien jaar flink duurder geworden. Zo is een kaartje voor Pinkpop nu 64 procent duurder dan in 2009, blijkt uit onderzoek van beslist.nl. Toch blijven we gewoon gaan. Maakt het ons niet uit hoe hoog ticketprijzen zijn?

De prijsstijging is volgens Willem Westerman van de Vereniging van Evenementenmakers goed te verklaren. "Internationale artiesten, en vooral dj's, krijgen nu meer betaald dan eerst", legt hij uit.

Ook wordt er meer geld in beveiliging, licht en geluid gestoken en stijgen de lonen van het personeel dat ingezet moet worden. "Als je dat over een aantal jaar optelt, gaat het heel hard. Uiteindelijk zie je dat in een stijgende ticketprijs."

Festivalprijzen 2009 versus 2019

  • North Sea Jazz ging van 179 euro naar 230 euro, een stijging van 28 procent
  • Lowlands ging van 140 euro naar 210 euro, een stijging van 50 procent 
  • Pukkelpop ging van 135 euro naar 204 euro, een stijging van 52 procent
  • Paaspop ging van 74 euro naar 115 euro, een stijging van 55 procent
  • Graspop ging van 135 euro naar 210 euro, een stijging van 56 euro
  • Pinkpop ging van 140 euro naar 230 euro, een stijging van 64 procent

Bron: beslist.nl

Miljoenen bezoekers

De ticketprijzen zijn misschien hoger, maar daar laten we ons niet door tegenhouden. Uit cijfers blijkt dat we gewoon blijven gaan. 

Uit de eerste Festival Monitor van Respons bleek dat er in 2011 719 festivals waren met in totaal 20,1 miljoen bezoekers. In 2017 was het aantal festivals gestegen naar 954 met in totaal 26,6 miljoen bezoekers.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Woede om flesjes water van 6 euro op Haags festival

Sociale druk

"De prijs maakt niet uit, want je krijgt meer dan wat je daadwerkelijk koopt. Wat je koopt is verbondenheid met anderen", verklaart consumentenpsycholoog Patrick Wessels. "Als vijf vrienden gaan en jij zegt nee, dan lig je buiten de groep. Er is sociale druk om mee te doen."

Foto's en filmpjes op social media spelen daar een grote rol in. Wessels: "De sociale norm is dat je naar festivals gaat. Je ziet het continu voorbij komen. Het voelt bijna raar als je er niet aan meedoet. Het brein wil normaal doen, dus het is normaal dat je naar festivals gaat."

Prijs is secundair

Festivals weten zelf ook dat het verhogen van de prijs niet uitmaakt. "De prijs is secundair, mensen drinken er niet minder om op zo'n festival", aldus Wessels.

Overigens zijn er ook festivals waarbij de prijs minder hard is gestegen. Zo ging de ticketprijs van North Sea Jazz 'slechts' 28 procent omhoog.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Drie festivals per dag - en dit zijn de leukste!

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore