Alcohol

Sterke drank krijgt straks ook label met calorieën

06 juni 2019 11:12 Aangepast: 06 juni 2019 18:43
Foto ter illustratie Beeld © Getty Images

Een glas whisky of een shotje wodka, we hebben vaak geen idee hoeveel calorieën daar nou inzitten. Daar komt binnenkort verandering in. Vanaf 2020 wordt namelijk ook op de etiketten van sterke drank de hoeveelheid calorieën vermeld. En dat is nodig, want volgens het Voedingscentrum krijgen we veel meer binnen dan we denken.

In de wet Voedselinformatie staat dat producenten ingrediënten en voedingswaarden op etiketten moeten zetten, maar alcoholhoudende dranken worden daarin uitgezonderd. Producenten van sterke drank willen zelf dat het er wel op komt. Daarom maakte de Europese federatie van de producenten van sterke drank daar deze week afspraken over in Brussel.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen kater, minder suiker: alcoholvrije wijn wint aan populariteit

QR-code

Op die labels komen komen vanaf 2020 drie dingen te staan, vertelt Joep Staffen van Spirits NL. De Nederlandse branchevereniging die al jaren strijdt voor de maatregel.

"Het aantal calorieën per 100 milliliter komt erop, maar ook per 30 milliliter, de grootte van een glaasje. Dat is handig voor whisky bijvoorbeeld. Verder komt er een QR-code op te staan waarmee je online de hele ingrediëntenlijst kan zien."

Suiker in alcohol

Het Voedingscentrum is blij met de nieuwe overeenkomst. Er is volgens hen nog niet genoeg aandacht voor suikers en calorieën in drank, zegt woordvoerder Jasper de Vries. In 1 gram alcohol zitten 7 calorieën. "Als je een whisky hebt van 35 ml, zit je al gauw op 85 calorieën. Je hebt niet zo snel door dat de calorieën optellen."

De totale hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt als je een alcoholische drank drinkt, hangt ook af van de hoeveelheid suiker die in de drank zit. 

Gemiddelde hoeveelheid calorieën per glas alcohol
Soort alcohol kcal
Breezer 180
Rode wijn (100 ml) 82
Bier, pils (250 ml) 110
Likeur (35 ml) 85
Droge witte wijn (100 ml) 67
Whisky (35 ml) 85
Rum (35 ml) 80
Bessenjenever (35 ml) 65

Bron: Voedingscentrum

Wijn

Niet alleen sterke drank heeft op dit moment dus geen voedingswaarden op het etiket staan. Ook bij wijn is dit het geval. Als het aan de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Wijnhandelaren ligt, komt daar ook verandering in. "We hebben de ambitie om bij wijn de calorieën op de verpakking te zetten", zegt directeur Hans Burghoorn.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jacqueline stopte met alcohol en viel 20 kilo af: 'Het verandert je leven'

Voor 2021 zal dit in de wijnbranche echter niet gebeuren. "Dan is de nieuwe wijnoogst en daarmee kunnen ook alle ingrediënten het beste bijgehouden worden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore