Ga naar de inhoud
Elastische band

Studenten ontwerpen sok die niet kan afzakken

De sokken van STRAPD

Sokken die afzakken of gaan lubberen als ze een paar keer zijn gewassen. Voor dat probleem hebben vijf studenten van Fontys in Eindhoven een oplossing gevonden. Ze ontwierpen sokken met een elastische band, zodat ze nooit meer af kunnen zakken.

Sinds deze week mogen studenten Harris van Eijk, Jari van den Broek, Steffie van Eemeren, Niels Fickinger en Willem Moeskops hun sokkenbedrijf STRAPD het beste studentenbedrijf van het jaar noemen.

Schoolproject

Het begon allemaal als een schoolproject. De studenten moesten een eigen onderneming beginnen en met een product komen dat een probleem oploste. En die afzakkende sokken, daar wilden ze graag een oplossing voor vinden.

"Dat afzakken en lubberen wekt irritatie op", vertelt student Niels Fickinger. "Toen vroegen we ons opeens af: waarom hebben onderbroeken wel zo'n elastische band tegen het afzakken, maar sokken niet?"

Prototype van oma

En dus gingen de jonge ondernemers met zo'n onderbroekenband en simpele enkelsokken naar de oma van Harris. Die bevestigde de band aan de sokken. "Zo ontstond het eerste prototype", vertelt Niels. "Dit is nog nooit gemaakt."

Maar er is veel tijd en geld nodig om de sok ook echt te realiseren. "Toen hebben we gezegd: we gaan het vast verkopen, maar dan zonder elastische band. Het geld steken we dan in de ontwikkeling." De sok die het bedrijf nu verkoopt, heeft dus nog niet de band, maar ziet er al wel hetzelfde uit en zit ook strak aan de bovenkant.

Lidl
Lees ook:
Lidl verkoopt sokken met eigen logo erop: 'Het is een statement'

Run op sokken

Deze week wonnen de studenten met STRAPD de prijs voor Student Company van het jaar in de categorie hbo. De prijs wordt uitgereikt door de stichting Jong Ondernemen. "Het is echt heel bijzonder", vertelt de ondernemer. "De concurrentie was moordend. We kunnen ons geluk niet op. Maar het blijft ook hard werken."

Sindsdien is er namelijk een ware run op de sokken. "Ze vliegen over de toonbank, sommige paren zijn zelfs al uitverkocht", zegt Niels. "We hebben gisteren de hele dag sokken ingepakt. We konden niet eens naar onze colleges toe."

Finale in Oslo

Waar de studenten deze maand wél naartoe gaan, is Oslo. Omdat ze nu het beste studentenbedrijf van het land zijn, vertegenwoordigen ze Nederland daar in de Europese finale van de wedstrijd. 

De echte sokken, inclusief elastische band dus, moeten na de zomer verkrijgbaar zijn. "Die zakken 100 procent nooit af!"