Ga naar de inhoud
Strijd

Deze 7 steden hebben zich definitief aangemeld als songfestivallocatie

Nederlandse steden strijden om het Eurovisiesongfestival te mogen hosten Beeld © ANP

Vanaf het moment dat Duncan Laurence er met de winst vandoor ging, is de strijd in Nederland losgebarsten. Wie mag in 2020 het Eurovisiesongfestival organiseren? Editie NL maakt de balans op en zocht uit welke steden definitief meedoen in de race en welke doorgestreept kunnen worden.

Veel steden hebben de afgelopen tijd van de daken geschreeuwd dolgraag het songfestival te willen hosten. Sinds vorige week kunnen zij zich officieel aanmelden. Inmiddels zijn de eerste deelnemers én afhakers bekend.

Voorwaarden

Op 5 juni moet de NPO weten welke steden definitief meedoen aan de race. "Die steden sturen we een pakket met alle voorwaarden", legt Babet Verstappen van de NPO uit. "Zij krijgen vier weken de tijd om een passend eigen voorstel te maken. Daarin worden thema's behandeld zoals locatie, logistiek, accommodatie en veiligheid. Alles wat bij de organisatie komt kijken."

Ze vindt het geweldig dat er vanuit het hele land zoveel animo is. "Zo gaaf dat het Eurovisiesongfestival na zoveel jaar weer terugkomt! Dit is echt iets voor het hele land, dat willen we benadrukken."

De zeven steden die zich definitief hebben aangemeld:

  • Maastricht
  • Rotterdam
  • Arnhem
  • Utrecht
  • Amsterdam
  • Leeuwarden
  • Den Bosch

Den Haag

Den Haag onderzoekt nog of de stad over een geschikte locatie beschikt. "Er zijn twee locaties denkbaar: het ADO-stadion met een tijdelijke overkapping, of tijdelijke plek op Malieveld die nog vanaf de grond opgebouwd moet worden. Mocht er een positieve uitkomst uit het onderzoek komen, dan is het zeker denkbaar dat het songfestival hier plaatsvindt", laat de gemeente weten aan Editie NL.

Afvallers

Ook zijn er steden die inmiddels zijn afgehaakt. Zwolle – die eerst liet weten mee te doen in de race – is uit de strijd gestapt. Ook Groningen doet definitief niet meer mee. "We hebben het in de raad besproken, en de meerderheid was tegen. Groningen mengt zich dus niet in de strijd en laat het songfestival aan zich voorbijgaan", aldus een woordvoerder van de gemeente Groningen.

Brabant

Ook Tilburg schreeuwde de afgelopen weken van de daken graag mee te willen doen aan de race. Helaas heeft de stad geen geschikte locatie om het Eurovisiesongfestival in te organiseren. Daarom hebben ze besloten de handen ineen te slaan met andere Brabantse steden en zich samen in te schrijven. De Brabanthallen in Den Bosch wordt hun locatie. "We willen er een goed Brabants feestje van maken", zegt een woordvoerder van gemeente Tilburg.

'Maastricht
Lees ook:
'Maastricht reserveert vast 3000 hotelkamers voor Songfestival'

Aftellen

De komende tijd gaat de NPO uitzoeken of de steden die zich hebben aangemeld ook daadwerkelijk aan alle eisen voldoen. "Als er meerdere voorstellen overblijven, kunnen we op bezoek gaan", aldus Babet Verstappen van de NPO.

Ze verwacht dat het nog zeven à acht weken duurt tot de winnende stad bekend wordt. Mogelijk zijn er meer steden die zich hebben aangemeld, maar daar kan de NPO nog niets over loslaten. "Niet alle steden willen zich er al publiekelijk over uitspreken."

Bekijk de video:

03:13