Diabetes Fonds

Vandaag start de Nationale Suiker Challenge: maar heeft het nut?

03 juni 2019 15:22 Aangepast: 03 juni 2019 21:01
Jungja doet mee aan de suikerchallenge

Het barst anno 2019 van de challenges. Is het niet alcohol waarvan we onszelf onthouden, dan skippen we wel dierlijke producten of zout. Vandaag start de Nationale Suiker Challenge, die georganiseerd wordt door het Diabetes Fonds. Maar zetten we daarmee echt zoden aan de dijk?

In januari laten veel mensen de alcohol staan vanwege Dry January. De Nierstichting daagt ons uit twee weken per jaar uit om zoutbewust te leven. Daarnaast wagen mensen zich het hele jaar door aan de Vegan Challenge, een maand zonder dierlijke producten. Wil je liever letten op de suikers die je binnenkrijgt, dan kun je vanaf vandaag meedoen met de Nationale Suiker Challenge.

28 suikerklontjes per dag

Tijdens de challenge - die in 2018 voor het eerst plaatsvond - is het de bedoeling om een week lang alle toegevoegde suikers te laten staan. Dat betekent niet alleen een verbod op snoep en koek, maar ook frisdrank en veel sauzen zijn uit den boze. Het Diabetes Fonds hoopt dat we ons hierdoor bewust worden van de hoeveelheid suiker die we dagelijks binnenkrijgen. Gemiddeld eten we namelijk maar liefst 28 klontjes per dag. Zestig procent van de mensen krijgt dagelijks te veel suiker binnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Suiker slecht voor je huid? 'Met te veel suiker eet je jezelf oud'

Neus op de feiten

Die bewustwording is bij Jungja Wijma (38) geslaagd. Zij deed vorig jaar samen met haar gezin al mee aan de Nationale Suiker Challenge. "Ik vond het heel erg wennen om zo op te letten op wat ik at, en alle etiketten te lezen. Helemaal suikervrij leven is niet m'n doel, maar door de challenge ben ik wel met m'n neus op de feiten gedrukt. Sindsdien valt me pas op hoeveel toegevoegde suikers ik ongemerkt binnenkrijg", vertelt ze aan Editie NL.

Stok achter de deur

"Zo'n challenge maakt je bewust van de hoeveelheid suiker die producten bevatten", zegt ook Roel Hermans, gedrags- en voedingsexpert van het Voedingscentrum. "Het kan een stok achter de deur zijn om een nieuwe gewoonte te leren kennen. Dat je het samen met anderen doet, zorgt voor competitie. Dat maakt dat je het misschien langer volhoudt, want je wil niet afgaan. We vergelijken ons immers toch altijd met anderen", zegt hij.

Te kort

Toch is er meer voor nodig om echt iets te veranderen. "Een week geen suiker eten is niet voldoende om een nieuwe gewoonte aan te leren. Daar is meer tijd voor nodig. Hoe lang dat is, verschilt heel sterk per persoon en gedragsoort. Simpele handelingen zijn logischerwijs sneller af te leren. "Eten is complexer gedrag. Het duurt veel langer om daarmee een nieuwe routine aan te leren. Zelfs challenges van drie weken zijn daarvoor te kort."

'Bijna niet te doen'

Bij de suikerchallenge is het volgens Roel sowieso moeilijk om er een gewoonte van te maken. "Het is bijna niet te doen om geen toegevoegd suiker te eten. Na die week kun je er eigenlijk niet mee doorgaan zonder er absurd veel tijd in te steken. En ik denk ook niet dat dat het doel is. Het gaat met name om bewustwording en de eerste stappen op weg naar gezonder eten. Niet om suiker helemaal te vermijden."

Deelnemers

Het Diabetes Fonds verwacht dat er deze week zo'n 30 duizend mensen mee zullen doen aan de challenge. Ook Jungja doet nog een keer mee . "De periode na de challenge was het ineens toch lastiger. Vooral in de winter en met feestdagen, merkte ik dat. Dus het helpt me om nog eens een weekje mee te doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore