Voedselverspilling tegen gaan

Varkensboeren: 'Gooi voedsel niet weg, maar voer het aan varkens'

31 mei 2019 15:08
Beeld © EditieNL

Gooi geen voedsel weg, maar voer het aan varkens. Dat zegt de Producentenorganisatie Varkenshouderij. De organisatie vindt dat varkens meer moeten worden ingezet om voedselverspilling tegen te gaan, maar volgens de wet mag dit helemaal niet.

"Vroeger was het heel normaal dat een varken rondliep en alle restjes op at. Als het varken zwaar genoeg werd, dan werd het dier geslacht. Dat was een kleine kringloop", vertelt Linda Janssen van de Producentenorganisatie Varkenshouderij. "Vroeger hadden gezinnen een varken, nu een afvalcontainer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dynamisch prijskaartje tegen voedselverspilling

Alleseters

Tegenwoordig mag dat niet meer. Het is bij wet verboden om voedselafval aan dieren te voeren. "Er zijn hier strenge regels aan het voer, zodat de dieren niet ziek worden en de mens uiteindelijk ook niet", legt Janssen uit. "Het voedsel moet daarom op een bepaalde manier verwerkt worden. Je moet kunnen garanderen dat er niks in het voer zit waar dieren ziek van kunnen worden."

Toch vindt de organisatie dat er iets moet veranderen. "Onze varkens zijn alleseters! En mensen blijven voedsel weggooien. We moeten er vooral voor zorgen dat die reststromen dus goed zijn."

Elk jaar verdwijnt zo'n 13 procent van ons eten ongebruikt in de afvalbak. Dat is ruim 40 kilo voedsel per persoon per jaar.

Alle Nederlandse huishoudens samen verspillen daarmee jaarlijks 700 miljoen kilo goed voedsel.

Bron: Milieu Centraal

Zorgvuldig verwerken

Maar dat betekent niet dat je dan zomaar alles aan varkens kan geven. De verwerking van het afval moet zorgvuldig gebeuren. Zo kunnen vlees en onbewerkte vleesproducten niet zomaar aan varkens voeren gevoerd worden. "Je kan resten slachtafval wel verwerken tot meel en dan is het veilig."

"Eigenlijk moet je alles inzamelen en kijken wat je kan verwerken", gaat Janssen verder. "Bijvoorbeeld door monsters te nemen om te testen dat er geen gekke dingen inzitten."

Verslaggever Eise Pulles nam vandaag een kijkje bij varkensboer Mark Blom Verslaggever Eise Pulles nam vandaag een kijkje bij varkensboer Mark Blom

Afvalverwerkers

"Ik vind het een heel goed idee om varkens meer voedselafval te geven", zegt ook Theun Vellinga, onderzoeker veehouderijsystemen van de Wageningen Universiteit. "Varkens zijn afvalverwerkers. Er wordt heel veel voedsel weggegooid, maar het zijn eigenlijk hele waardevolle producten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Telers slaan handen ineen tegen voedselverspilling

Wel benadrukt ook Vellinga dat er goed gekeken moet worden hoe producten veilig gebruikt kunnen worden. "Het is in 1992 eens vreselijk misgegaan, toen zijn varkens heel ziek geworden. Daarom zijn die strenge regels ingesteld."

Koffieprut en walnoten zijn niet goed voor varkens. Voedsel wat ze wel mogen, moet goed gekookt worden. "Dan is het beter verteerbaar en ook worden ziektekiemen gedood."

Plan

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit laat weten verspilling van voedsel en grondstoffen een belangrijk aandachtspunt te vinden.

"Op dit moment is het ministerie bezig met het uitwerken van de Kringlooplandbouwvisie. Voor de zomer komt er een realisatieplan waarin onder andere verder ingegaan wordt op de plannen rondom dit onderwerp. "

Het voeren van keuken- en horeca-afval aan landbouwhuisdieren is verboden bij Europese regelgeving (Verordening (EG) 1069/2009).

Dat heeft volgens het ministerie twee redenen:

  • Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid en volksgezondheid: keukenafval kan restanten van voedingsmiddelen bevatten die besmet zijn met een dierziektevirus (bv. mond-en-klauwzeer). In het verleden zijn er op die manier dierziekte-uitbraken geweest.
  • Keukenafval kan dierlijke eiwitten bevatten en die mogen niet aan dezelfde diersoorten worden gevoerd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore