Petitie

Kap met kappen: bewoners in opstand tegen bomenkap Haarlemmerhout

30 mei 2019 18:24 Aangepast: 30 mei 2019 18:27
Voorlopig kan er nog gewandeld worden in het bos Beeld © EditieNL

Ruim 21.000 mensen hebben een petitie ondertekend tegen de kap van bomen in de Haarlemmerhout bij Haarlem. Het is oudste stadsbos van Nederland en de gemeente wil plek maken voor een parkeerplaats, maar burgers komen in opstand tegen de kap.

De gemeente wil de bomen kappen om een parkeerplaats aan te leggen voor een horecagelegenheid. Het zou gaan om 69 bomen, waarvan voor 32 een kapvergunning nodig is. Ook moet er een straat voor gemotoriseerd verkeer komen bij de ingang van de Hout, waar nu een fietspad ligt.

Petitie

Veel Haarlemmers zijn het niet met de plannen eens. Er werd een petitie gestart, die duizenden mensen ondertekenden. 

"Het doet veel mensen iets", vertelt boomexpert Mark Helsloot, een van de initiatiefnemers van de petitie. "Er is al twee jaar over gesproken en plannen gemaakt, maar er is op geen enkel moment een boomspecialist bij gehaald."

Boombalans

Lex Rietveld van de adviescommissie Haarlemmerhout zegt de intentie te hebben Haarlemmerhout beter te maken. "Het gebied wordt er alleen maar mooier van en de boombalans blijft gewoon gewaarborgd." Dat is volgens Helsloot echter niet waar: "Sommige van deze bomen zijn zestig jaar oud en hebben enorme kronen. Dat is niet te vergelijken met een klein boompje dat ergens anders wordt teruggeplaatst."

Rietveld wil echter benadrukken dat het om een plan gaat en niet om een definitief besluit. De Haarlemse gemeenteraad sprak gisteravond over het plan, wat in deze vorm niet is goed gekeurd. Maar dat betekent niet dat de kap helemaal van de baan is.

Bomenkap Achterhoek

Actie voeren tegen bomenkap kan wel degelijk succes hebben. Zo werd gisteren bekend dat een omstreden plan om bomen in de Achterhoek te kappen van de baan is. Honderden oude bomen langs provinciale wegen mogen daar voorlopig blijven staan. In 2020 wordt pas opnieuw naar het plan gekeken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Omstreden plan voorlopig van de baan: bomen in Achterhoek blijven staan

Tegen dat plan was een hoop protest. "We strijden al jaren tegen bomenkap", vertelt Petra Vis van Stichting Natuurlijk Achterhoek. "Het heeft lang onder de oppervlakte afgespeeld. Veel mensen zetten zich al heel lang in om de bomen te behouden."

Coalitie

Maar die protesten komen steeds vaker ook bóven de oppervlakte. De petitie is al de zoveelste actie dit jaar. Veel natuur- en boomorganisaties hebben zich sinds kort via stichting Urgenda verenigd in een coalitie. "De stem naar buiten is daardoor sterker. Alle onvrede die er al was, komt nu naar buiten. Mensen worden niet langer is slaap gesust."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore