Terneuzen

Koning Willem-Alexander nodigt Trump uit, maar wat hebben wij daar aan?

29 mei 2019 15:21 Aangepast: 29 mei 2019 15:22
Beeld © AFP

Koning Willem-Alexander heeft een uitnodiging naar de Verenigde Staten gestuurd. Wil president Trump een bezoek aan Nederland brengen in verband met een internationale herdenking van de Slag om de Schelde? Als hij ja zegt, moet er veel geregeld worden.

Op 31 augustus wordt de Slag om de Schelde herdacht in Terneuzen. 75 jaar geleden was dat een van de eerste plekken waar de geallieerden vochten om Nederland te bevrijden. Leiders en vertegenwoordigers van alle landen die daar deel aan namen, zijn uitgenodigd om aan het eind van deze zomer aanwezig te zijn, laat de Rijksvoorlichtingsdienst weten. Donald Trump dus ook.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Terneuzen klaar voor komst Donald Trump: 'Het geeft wat spanning'

Als hij naar Terneuzen komt, moeten er veel voorbereidingen getroffen worden, weet Amerika-kenner Koen Petersen. "Amerikanen nemen dan de veiligheid van het hele gebied over. Toen Obama hier in 2014 op bezoek was, werd de A4 afgesloten."

De aankomst van Obama op het Museumplein in 2014 was een grote operatie De aankomst van Obama op het Museumplein in 2014 was een grote operatie

Goed voor de band

Toch zit er een aantal voordelen aan een bezoek van de Amerikaanse president. "Het straalt goed af of op het land als de Amerikaanse president ervoor kiest om daar op bezoek te komen. Als hij landen overslaat is dat toch een beetje een loser positie", legt Petersen uit.

Als de leider van een land dan ook nog met de president kan praten, wordt de band tussen die landen sterker. "Je kunt elkaar dan op een andere manier spreken. Rutte en Obama zaten de hele dag naast elkaar, dat is goed voor de relatie."

Obama en Rutte voor de Nachtwacht in 2014 Obama en Rutte voor de Nachtwacht in 2014

'Hopen dat het niet regent'

Ook op economisch gebied valt er wat te winnen, zegt Petersen. Dat komt vooral door de plaatjes en de beelden. "Amerikanen zien ze, maar ook mensen in andere landen." Dat is reclame om meer toeristen te trekken. "Als Trump naar Terneuzen komt, is het dus hopen dat het niet regent."

Wanneer de koning een land bezoekt, reist er vaak een zakelijke delegatie mee. Dat zal bij president Trump waarschijnlijk niet zo zijn. "Maar als er na afloop koffie gedronken wordt, is het wel mogelijk om over zaken te praten", legt Petersen uit. "Er wordt niet concreet onderhandeld, maar er worden wel afspraken gemaakt tussen bedrijven. Dat is lastig te meten, maar wel heel belangrijk."

Demonstranten en Trump

Waar Donald Trump komt, duiken ook demonstranten op. Daardoor kan een bezoek de relatie tussen de VS en Nederland ook schaden, volgens Petersen. "Trump trekt zich dat erg aan, hij kan er niet stoïcijns op reageren."

Of Trump op de uitnodiging ingaat, is nog niet bekend. Petersen: "Dat hangt af van andere afspraken in zijn agenda en of hij zin heeft om er tijd in te steken." De Rijksvoorlichtingsdienst laat weten dat zij daar pas een mededeling over doet zodra er een bevestiging is gegeven door de Amerikanen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`