Ga naar de inhoud
#KeppelOp

Hidde (23) demonstreert om keppel te kunnen dragen: 'Verberg jezelf niet'

Beeld © Editie NL

Met #KeppelOp roept de joodse organisatie CIDI vandaag iedereen op te demonstreren tegen antisemitisme. Hidde van Koningsveld doet mee. Op social media krijgt hij dagelijks vervelende opmerkingen en ook in zijn buurt hoort hij beledigingen. "Ze roepen kankerjood of kindermoordenaar."

"Het is onacceptabel dat we ons moeten aanpassen door religieuze kledij, zoals een keppel, af te doen", schrijft het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) bij de aankondiging van de demonstratie die vandaag plaatsvindt. Op het Plein in Den Haag demonstreren ze tegen antisemitisme, het discrimineren van joden.

Duitse
Lees ook:
Duitse overheid raadt Joden dragen keppel af

Dit weekend raadde de Duitse coördinator voor antisemitismebestrijding joden af om een keppel, een traditioneel hoofddeksel voor joodse mannen, te dragen. Geen goede zaak, volgens het CIDI. "Dat een regering een groep ontmoedigt om simpelweg zichzelf te zijn, mag nooit normaal worden!"

Uitgescholden op straat en social media

Ook in Nederland krijgen joden volgens het CIDI steeds vaker te maken met discriminatie. In 2018 kreeg de organisatie 135 meldingen over antisemitische incidenten, een jaar eerder waren dat er 113. Vooral op het werk, school en in de buurt kregen meer joden te maken met discriminatie.

Hidde van Koningsveld heeft daar ervaring mee en demonstreert dus ook. "Ik word ook weleens op straat uitgescholden, ja. Op social media krijg ik dagelijks wel vervelende opmerkingen", vertelt de rechtenstudent die ook voorzitter is van de jongerenorganisatie van het CIDI.

'Het wordt steeds normaler'

"Op straat hoor ik kankerjood, kindermoordenaar en vorige week vrijdag ook leugenaar", gaat Hidde verder. "Ik woon in de Schilderswijk in Den Haag, maar waar die meldingen vandaan komen is heel verschillend. Antisemitisme is niet alleen iets van uitersten meer en wordt steeds normaler.

Met de actie #KeppelOp wil het CIDI hier aandacht voor vragen. Volgens hen moeten de daders aangepakt worden in plaats van de slachtoffers te vragen hun joodse kleding te verstoppen. Hidde is het daar mee eens.

'Aangifte blijft liggen'

"Als je nu aangifte doet blijft dat vaak liggen," zegt Hidde. Bij de demonstratie zijn ook politici aanwezig, zoals minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid. "Dat is goed om te zien, maar het moet niet alleen bij loze woorden blijven. Ik vind niet dat je jezelf moet verbergen."