Ga naar de inhoud
Zonbescherming

'Smeer je ook in als je in de zon fietst, shopt of op terras zit'

Beeld © iStock

Dat we moeten smeren als we de zon in gaan, weten we nu wel. Toch zijn we nog laks met zonnebrand als we op een mooie dag fietsen, gaan winkelen of op een terras neerploffen, blijkt uit onderzoek van dermatoloog Marjolein Leenarts. "Deze cijfers baren me zorgen."

Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk, verwacht maandag heel wat verbrande patiënten in haar spreekkamer. "Het is fijn dat het dit weekend zulk mooi weer wordt, maar ik hoop echt dat mensen zich goed insmeren." Dat vergeten we naar haar idee nog te vaak.

Prachtweekend
Lees ook:
Prachtweekend voor de boeg, zondag kan het 30 graden worden

"Dat we aan zonbescherming moeten denken als we op het strand of aan het zwembad liggen te zonnen, weten de meeste mensen wel", zegt de arts. Slechts 10 procent van de Nederlanders smeert zich dan niet in. Maar bij het shoppen in de zon smeert 84 procent zich niet in.

Ook tijdens een wandeling (86 procent), een terrasbezoek (50 procent), buiten sporten (45 procent) en een fietstocht (33 procent) smeren veel van ons geen zonnebrand.

Vergeten en niet weten

Juist bij die activiteiten kan het hard gaan, legt Leenarts aan Editie NL uit. "Als je fietst, heb je niet zo door dat het echt warm is. Dan kan je flink verbranden." Volgens de dermatoloog is het een combinatie van het vergeten en niet weten dat het nodig is. "Sommige mensen zijn er van overtuigd dat zonbescherming alleen nodig is als je gaat liggen zonnen."

Wie verbrandt, loopt meer risico huidkanker te krijgen. Dermatoloog Leenarts krijgt daar in haar werk veel mee te maken. "Een derde van mijn werkzaamheden heeft te maken met het behandelen van huidkanker en voorstadia daarvan." Zonnebrand gebruiken dus!

Zo dik als pindakaas

"Mensen smeren eigenlijk altijd te weinig. Als dermatoloog heb ik een voorkeur voor een crème in plaats van een spray. Zo'n spray vervliegt en komt niet allemaal op je huid. Met een crème is het duidelijker." Haar advies: smeer het zo dik als je pindakaas op een boterham smeert.

Hoe zat het ook alweer met zonbescherming?

  • Gebruik een SPF 30 factor zonnebrand.
  • Smeer je op zonnige dagen elke 2 uur in en vermijd te veel zon tussen 11:00 en 15:00 uur.
  • Smeer zo dik als je pindakaas op een boterham smeert.
  • De meest vergeten plekjes op het lichaam zijn de scheiding in het haar, lippen, oren, randjes van je zwemkleding en het puntje van de neus.
  • Ook onder een parasol kan je verbranden, door de weerkaatsing.
  • Toch verbrand door de zon? Een aftersun geeft je huid direct de boost die het nodig heeft om te herstellen.

Bron: www.dokterleenarts.com