Ga naar de inhoud
Nieuw beleid

Korte snuiten verboden: rasvereniging stopt met fokken mopshond

Kortsnuitige honden hebben vaak een slechte gezondheid Beeld © iStock

Nieuw beleid van de overheid verbiedt om honden met te korte snuiten te blijven kruisen. Reden voor rasvereniging Commedia om per direct te stoppen met het fokken van mopshonden. "Het is een modetrend die inmiddels is doorgeschoten naar ongezonde proporties."

Kortsnuitige honden hebben vaak een slechte gezondheid. Ze lijden onder chronische aandoeningen en kunnen niet natuurlijk geboren worden. "Het was eigenlijk al sinds 2014 verboden om korte snuiten te blijven fokken, maar het ministerie heeft nu aangekondigd dat ze het ook echt gaan controleren", zegt Milo Laureij van Dier & Recht, een organisatie die opkomt voor dierenwelzijnswetten.

Snuitlengte

Volgens de nieuwe criteria moet de snuit van een hond minimaal een derde van de kop zijn. Dat betekent het einde van de mopshond zoals die nu gefokt wordt, maar bijvoorbeeld ook van de populaire Engelse- en Franse Bulldog en nog wel twintig andere rassen.

Annelies
Lees ook:
Annelies heeft spijt van doorgefokte hond: 'Hij piept van de pijn'

'Eindelijk resultaat'

Dier & Recht vindt het nieuwe beleid een doorbraak. "Die wet wordt nu eindelijk handhaafbaar gemaakt, zodat de dieren er echt iets aan hebben. Dat is heel belangrijk. Al sinds 2010 proberen we de kortsnuitige honden te helpen, en nu is er eindelijk resultaat", aldus Milo tegen Editie NL.

Einde van fokkerij

Voor Commedia, de vereniging van fokkers van Mopshonden, is het nieuwe beleid reden om de fokkerij per direct - nog voordat de handhaving in werking is getreden - te staken. "Aangezien het ministerie van mening is dat het fokken met honden met schadelijke uiterlijke kenmerken al verboden is vanaf het inwerking treden van het besluit houders van dieren (2014), moeten we ook concluderen dat onze interne reglementen voor een deel in strijd waren en zijn met dit besluit", schrijft de rasvereniging op zijn website. Commedia wil er alles aan doen om zich in de toekomst wel aan de wet te houden en gezonde honden op de wereld te zetten.

Nieuw fokprogramma

"Samen met het Expertisecentrum Genetica Gezelschapsdieren gaan we nu een fokprogramma samenstellen om uit te vinden hoe we de mopshond binnen een aantal generaties kunnen laten voldoen aan de eisen die de wetgever stelt", aldus voorzitter Arjan Sterk. De fokkers reageerden volgens hem wisselend op het besluit van Commedia. "Ze begrijpen het allemaal wel, maar een stukje boosheid en teleurstelling is er altijd. Maar ik heb nog niet gehoord dat mensen afhaken."

Duidelijkere
Lees ook:
Duidelijkere regels voor fokken designkat met korte pootjes

Doorgeschoten modetrend

Dier & Recht roept alle fokkers van kortsnuiten op om het voorbeeld van Commedia te volgen. Want, zo benadrukt Milo Laureij nog eens, die korte snuiten zijn ontzettend onnatuurlijk. "Vroeger hadden mopshonden lange snuiten. Het ras is gedurende de afgelopen decennia kortsnuitig gemaakt. Het is een modetrend die inmiddels is doorgeschoten naar ongezonde proporties."

Uitpuilende ogen

En het blijft niet bij de snuit alleen. Om de mopshonden te voorzien van de uiterlijke kenmerken die iedereen zo 'schattig' vindt, moeten de beestjes flink lijden. "Door de te kleine schedeltjes hebben ze uitpuilende ogen. En de plooien in hun huid leiden tot ontstekingen."

De top 12 extreem kortsnuitige hondenrassen volgens dierenarts Kelly Kessen:

 1. Affenpincher
 2. Boston Terriër
 3. Dwergkees
 4. Engelse Bulldog
 5. Franse Bulldog
 6. Griffon Belge
 7. Griffon Bruxelles
 8. Japanse Spaniël
 9. Mopshond
 10. Pekingees
 11. Petit Brabancon
 12. Shih Tzu

Stoplichtsysteem

Als maatstaf hanteert het ministerie een stoplichtsysteem met de kleuren rood, oranje en groen. Rood geldt voor honden met een snuitlengte korter dan een derde van de schedel, zoals de mopshond en Engelse en Franse bulldog. Fokken met deze honden is per direct verboden. Oranje is van toepassing op honden met een snuitlengte van een derde tot de helft van de schedel. Hiermee mag alleen worden gefokt als ze voldoen aan andere criteria die aan het fokken gesteld worden. 'Groene' honden hebben een snuit die qua lengte minimaal de helft van de schedel is. Hiermee mag gewoon gefokt worden.

Bekijk hier de video:

02:23