Aziatische hoornaar

Eerste agressieve 'monsterwesp' gespot in Noord-Brabant

24 mei 2019 10:28
De gevangen Aziatische hoornaar Beeld © Stichting platform stop invasieve exoten

De eerste Aziatische hoornaar van dit jaar is gevonden in Raamsdonk, in Noord-Brabant. Volgens stichting platform Stop invasieve exoten is het veruit de vroegste waarneming van deze 'monsterwesp' in Nederland, sinds de eerste vondst in 2017.

"Dit jaar is het eerste exemplaar opvallend vroeg gevonden. Een imker zag het dier bij zijn bijenkast rondvliegen, ving hem, deed hem in een potje, maakte een foto en meldde het op Waarneming.nl", vertelt Wilfred Reinhold van de stichting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zeldzame vondst: nest Aziatische hoornaar ontdekt en vernietigd in Sluis

"Daar werd de melding door deskundigen bevestigd. Dankzij deze alerte burger kan de provincie Noord-Brabant nu snel aan de slag om het nest op te sporen en te vernietigen."

'Wees alert'

Aziatische hoornaars eten veel bijen en andere insecten en zijn een concurrent voor de Europese hoornaar. Daarom is deze soort aangewezen als soort die bestreden moet worden. "In Nederland zijn de provincies verantwoordelijk voor de aanpak van deze exotische wesp", laat stichting platform Stop invasieve exoten weten.

De stichting waarschuwt dat er de komende tijd nog meer Aziatische hoornaars in Nederland rond zullen vliegen. "Wees dus alert en meld ze op Waarneming.nl. Het liefst met een foto."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore