Capsule

Guido viel 15 kilo af door een maagballon in te slikken

24 mei 2019 13:51 Aangepast: 27 mei 2019 14:07
Guido vorig jaar (links) en nu (rechts) Beeld © Barbara Daamen

Een pil met een ballon die in je maag opblaast zou dé oplossing moeten zijn voor iedereen die overgewicht heeft, maar niet in aanmerking komt voor een maagband. Zonder dat er een operatie aan te pas komt zou je 15 kilo afvallen.

Voor een maagband of -verkleining kom je in aanmerking als je een BMI hebt van 40 of meer. Een maagballon kan je al krijgen als je een BMI van 28 hebt.

"De maagballon bestaat al lang, maar nu kun hem met een capsule inslikken. Daar zit een slang aan, waarmee je de ballon op kunt blazen", zegt Jan Willem Greve, chirurg Nederlandse Obesitas Kliniek, tegen EditieNL. "Zodra de ballon in de maag zit, blazen we hem op. Daar blijft hij 16 weken zitten."

4000 euro

Na die 16 weken loopt de ballon vanzelf weer leeg en vervolgens poep je hem uit. "De ballon is gemaakt van een dun en sterk materiaal. Dat doet niets met je lichaam."

Volgens de chirurg wordt er in Nederland nauwelijks voor deze maagballon gekozen, omdat de behandeling duur is en niet wordt vergoed. Het hele traject kost 4000 euro.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Huidoverschot na maagverkleining groot probleem: 'Het vel hangt erbij'

'Na 2 minuten zat de ballon op zijn plek'

Iemand die onlangs wel een maagballon heeft ingeslikt, is de 48-jarige Guido Bosland. "Ik kamp al jaren met overgewicht. Toen ik met de maagballon begon, woog ik 145 kilo", vertelt hij aan EditieNL.

Guido vond de ingreep erg meevallen. "Na twee minuten zat de ballon op zijn plek. De eerste twee dagen was ik wel erg misselijk, maar daarna had ik nergens meer last van. Nou ja, behalve dan dat ik om de week een gaatje bij moet prikken in mijn broekriem."

'Ik weet dat ik het aankan'

Inmiddels is Guido zes weken bezig en is hij 15 kilo afgevallen. "Mijn doel is om 25 kilo kwijt te raken. Ik barst van de energie, dus ik hoop dat dat gaat lukken." 

En hoe ziet hij de toekomst na de ballon? "Ik heb er veel vertrouwen in. De begeleiding is goed en mijn omgeving weet dat ik mijn leefstijl aan wil passen. Het is een grote verandering, maar ik weet dat ik het aankan."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`