Even een extra pauze nemen, of niet meer overwerken. Veel zwangere vrouwen op de werkvloer vinden het lastig om voor hun rechten op te komen. Bovendien weet 90 procent van de aanstaande moeders niet eens wat hun rechten zijn op het werk. Dat blijkt uit een peiling onder 2500 vrouwen op informatieplatform 24Baby.
Zodra je op je werk vertelt dat je in verwachting bent, is je baas verplicht om binnen twee weken voorlichting te geven over jouw rechten op de werkvloer. Maar dat gebeurt maar weinig. 83 procent van de respondenten van het onderzoek van 24Baby geeft aan niet of nauwelijks te zijn voorgelicht door hun werkgever.

"Dat is wel schrikbarend", zegt Jessica van Ruitenburg FNV adviseur Arbeid & Zorg. "Dit is niet altijd uit kwade wil, maar vaak uit onwetendheid. Maar het moet wel gaan veranderen."
Daar is Fabienne Janssen Lok van 24Baby het mee eens. "90 procent van de vrouwen weet niet waar ze recht op hebben wanneer ze zwanger zijn. En als ze het al weten dan voelen ze zich vaak ook bezwaard om er gebruik van te maken."
'Onterecht schuldgevoel'
Vrouwen willen hun collega's niet met extra werk opzadelen en willen niet zeuren. Maar die extra pauzes en andere maatregelen zijn wel hard nodig. "Vrouwen hebben vaak een onterecht schuldgevoel," zegt Van Ruitenburg. Maar ze moeten zichzelf en hun kind in bescherming nemen. Want als je te veel doet kan het gevaarlijk zijn voor jezelf en het kind."
Dat schuldgevoel wordt volgens Janssen Lok ook gevoed door de werkgever. "Vaak krijgen vrouwen dingen te horen als, 'Leuk voor jou, maar slecht voor de zaak' terwijl het helemaal niet slecht voor de zaak hoeft te zijn, want dat is in Nederland gewoon goed geregeld."
Als je zwanger moet jouw baas, binnen twee weken nadat dat je het nieuws hebt verteld, voorlichting geven over jouw rechten:
- Recht op extra pauze
- Recht op een rustplek met bed of bank
- Geen onregelmatige of nachtdiensten meer tot 6 maanden na bevalling
- Niet meer overwerken
- Naar de dokter mogen gaan onder werktijd
- Niet meer bukken of tillen