Ga naar de inhoud
Documentaire

Artsen waarschuwen tegen antikankerdieet: 'Levensgevaarlijk'

Een van de patiënten uit The Food Cure Beeld © Chromosom Film

Nederlandse kankerdeskundigen waarschuwen tegen het Gerson-dieet. Dat staat centraal in een nieuwe documentaire die vanaf dinsdag in de bioscoop te zien is. De methode zou kanker genezen, maar artsen noemen het juist levensgevaarlijk.

Volgens de methode, in de jaren twintig ontwikkeld door de Duitse arts Max Gerson, zouden de sappen van rauwe groente en fruit in combinatie met supplementen en een darmspoeling met koffie beter werken dan chemotherapie en bestralingen.

"De effectiviteit van het dieet is nooit wetenschappelijk bewezen", zegt Ellen Kampman, hoogleraar voeding en kanker. Ze vindt de documentaire zorgwekkend. "Het eenzijdige beeld dat daarin wordt geschetst, vind ik erg gevaarlijk."

Geen kritische stem

De film wordt dinsdag voor het eerst in Nederland getoond. "Er zijn alleen twee behandelaars van de methode uit het buitenland aanwezig die de film toelichten, en een enthousiaste patiënt. Ik ben bang dat patiënten worden verleid door gebrek aan een kritische stem."

Kanker
Lees ook:
Kanker door deo, asbest in tampons? Overheidssite weerlegt geruchten

In de documentaire worden zes patiënten vijf jaar lang gevolgd. Drie van hen zeggen kankervrij te zijn, twee zijn overleden en de laatste voelt zich goed, maar heeft geen scan ondergaan. "Die resultaten zeggen niet zoveel, want kanker kan vanzelf weggaan en bij vormen van kanker die in de film aan bod komen, zoals prostaatkanker, overleeft een groot deel de eerste vijf jaar."

'Klysma's zijn gevaarlijk'

Het resultaat is dus niet bewezen, maar volgens Kampman is het dieet ook nog eens allesbehalve gezond. "Eten van groente en fruit is gezond, maar niet als je verder niets anders eet. Juist als kankerpatiënt heb je veel eiwitten nodig en gezonde vetten."

De darmspoelingen raadt ze ook af. "Klysma's zijn gevaarlijk. Ze kunnen leiden tot ontstekingen en uitdroging. Ook het structureel nemen van sommige voedingssupplementen in het dieet kunnen het risico juist verhogen", zegt Kampman. "Conclusie: het is een gevaarlijk dieet."

Eet
Lees ook:
Eet jezelf oud met dit nieuwe dieet (of gebruik gewoon je gezonde verstand)

Reguliere behandelmethodes stoppen

Het gevaar zit er volgens hoogleraar radiotherapie Lukas Stalpers vooral in dat mensen hun reguliere behandelmethodes stopzetten en alleen het dieet volgen. "Ik maak dagelijks mee dat kankerpatiënten met chemotherapie stoppen omdat ze te horen hebben gekregen dat ze niet meer zullen genezen. Dan willen ze hun levenskwaliteit verhogen. Dat is begrijpelijk. Maar als ze stoppen omdat ze denken dat het Gerson-dieet hen gaat genezen, is dat belachelijk en gevaarlijk. Het effect is nooit aangetoond."

Artsen die dit soort diëten voorschrijven aan patiënten, zouden volgens Stalpers 'moeten worden geschrapt uit het artsenregister'.

Bekijk hier de video:

03:06