Ga naar de inhoud
EditieNL

Meenemen afwasmiddel kost teamleider Albert Heijn zijn baan

Onbetaalde flessen Dreft vielen niet onder het weggeefbeleid. Beeld © ANP

Het onbetaald meenemen van zeven flessen Dreft-afwasmiddel, die niet door de kassa aangeslagen konden worden, heeft een teamleider van een Haagse supermarkt van Albert Heijn zijn baan gekost. Volgens hem vielen de flessen onder het 'weggeefbeleid'.

De man deed begin vorig jaar na zijn werk een aantal boodschappen bij de Haagse vestiging Mariahoeve. Toen bleek dat een fles Dreft niet door de kassa kon worden aangeslagen, liet hij meer flessen uit het magazijn halen. Zo nam hij zeven flessen met een waarde van 24,43 euro mee zonder te betalen.

Albert Heijn ontdekte dat tijdens onderzoek van camerabeelden. Daar werd ook gezien dat de man zich een te hoge korting op twee warmhoudplaatjes liet geven. De supermarkt ontsloeg de teamleider op staande voet.

Weggeefbeleid

De werknemer, die al ruim vijf jaar bij Albert Heijn in dienst was, stapte naar de rechter om tegen zijn ontslag te protesteren. Daar stelde de man onder meer dat hij aanspraak kon maken op het 'weggeefbeleid' van de supermarkt.

Dat behelst dat producten die niet door de kassa aangeslagen kunnen worden, gratis meegegeven mogen worden aan klanten. Zo wil Albert Heijn voorkomen dat de rijen bij de kassa te lang worden.

Claim van 62.000 euro

Omdat hij de boodschappen na afloop van zijn werk deed, moest de teamleider volgens hemzelf niet als werknemer van de supermarkt worden beschouwd, maar als klant met 'weggeefrecht'. Ook vond hij de straf te zwaar gezien zijn lange dienstverband en zijn kansen op de arbeidsmarkt.

Nadat hij zijn zaak voor de Haagse rechtbank had verloren, ging hij in hoger beroep. Daarin eiste hij zijn baan terug, of anders ontslagvergoedingen van samen 62.000 euro plus achterstallig salaris.

Voorbeeldfunctie

Albert Heijn erkende voor de rechtbank het bestaan van het weggeefbeleid voor niet-scanbare artikelen. Maar die mogen alleen worden meegegeven als de rijen lang zijn, en niet als het gaat om meerdere exemplaren.

Bovendien moeten winkelmedewerkers het artikel daarna gelijk bij de servicebalie in het kassasysteem laten zetten. Ook wees de supermarkt op de voorbeeldfunctie, die de man als leider van een team vulploeg- en kwaliteitsmedewerkers had.

Terecht ontslag

Uit een recent openbaar geworden vonnis blijkt dat het Haagse gerechtshof Albert Heijn gelijk heeft gegeven. De teamleider had de flessen Dreft in het systeem moeten laten zetten en ze moeten betalen, dus het ontslag is terecht gegeven.

Omdat hij ernstig verwijtbaar handelde, heeft de teamleider ook geen recht op een ontslagvergoeding, schadevergoeding of achterstallig salaris.