Nederlands kampioen

Lammy (72) is de beste bloemschikker van Nederland: 'Ik was bloedzenuwachtig'

21 mei 2019 14:54 Aangepast: 21 mei 2019 17:26
Lammy van Elp heeft de Nederlandse kampioenschappen bloemschikken gewonnen Beeld © Eigen foto

Boeketten, bloemstukken, corsages of kransen: Lammy van Elp draait haar hand er niet voor om. De 72-jarige Haveltse sleepte zondag de prijs voor beste bloemschikker van Nederland in de wacht. Of ze de prijs – een reis naar Dublin – ook daadwerkelijk gaat innen weet ze nog niet. 'Ik hou niet van vliegen.'

"Ik doe al 28 jaar mee en heb eindelijk de prijs te pakken. De aanhouder wint", vertelt Lammy met gepaste trots aan Editie NL. In april werd ze kampioen bloemschikken van Noord-Nederland, waardoor ze een golden ticket bemachtigde voor de grote finale.

Zenuwen

Als opdracht moest ze op een podium – ten overstaan van een groot publiek – een creatie maken met een enorme vaas en een emmer vol bloemen. "Ik was bloed- en bloedzenuwachtig. Ik kreeg die vaas alleen al nauwelijks uit de doos. Nou, toen moest ik nog beginnen. Tijd om een heel plan uit te stippelen had ik niet, want ik kreeg maar drie kwartier. Dus ik ben maar spontaan wat gaan doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie waarschuwt voor oplichters met bloemen aan de deur

Bijna fout

Het scheelde niet veel of Lammy was de mist in gegaan. "Ik had mijn alliums heel mooi rechtop in de vaas neergezet. Maar toen ik de opdracht nog eens las, zag ik ze maar vijftig centimeter hoog mochten zijn. Toen heb ik de bloemen nog snel ingekort. Eigenlijk vond ik dat heel zonde."

Vliegangst

Als prijs heeft Lammy een reis voor twee personen naar Dublin gewonnen. "Daar is een of ander groot festijn in een park, met bloemen natuurlijk. De bedoeling is dat ik erheen ga, maar ik twijfel nog. Ik hou niet van vliegen. Vandaag moet ik een definitieve beslissing maken."

Prijs delen

Als ze toch besluit te gaan, gaat de vrouw die bij de kampioenschappen tweede werd met haar mee. "Zo kan ze toch ook van de prijs genieten. Ik ken haar bovendien al heel lang."

Lammy met het bloemstuk waarmee ze heeft gewonnen Lammy met het bloemstuk waarmee ze heeft gewonnen

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore