Proeven

Haring, stamppot en pannenkoeken: dit vinden Amerikaanse kinderen van ons eten

21 mei 2019 14:33 Aangepast: 22 mei 2019 09:55
Beeld © YouTube | HiHo Kids

Het YouTube-kanaal HiHo Kids heeft een vaste rubriek waarin Amerikaanse kinderen buitenlandse gerechten proeven. Onlangs was Nederland aan de beurt. De fijnproevertjes kregen pannenkoeken, haring en stamppot voorgeschoteld. Vooral de laatste twee vielen niet echt in de smaak.

Als eerste krijgen de kinderen een broodje haring met augurk voor hun neus. "Waarom moet ik dit proeven?!", vraagt een jongetje meteen, terwijl hij wat vreemd naar het bolletje kijkt. "Is dit vis? Bah!"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Je krijgt een euro als je je spruitjes eet'. Helpt omkoperij aan tafel?

Ook van stamppot met worst worden ze niet echt enthousiast. "‘Ik zie aardappelen en een hotdog." Als ze horen dat er kool in de stamppot zit, wordt het meteen een stuk dramatischer. "Ik eet dat zo wel op. Volgens mij word ik ziek." Het woord 'Stamp-butt' leidt gelukkig wel tot hilariteit.

Als het nagerecht wordt geserveerd komt er bij iedereen een glimlach tevoorschijn. "Pancakes! Ik ben er dol op, maar ik word er wel dik van."

Een universele reactie

Volgens voedingspsycholoog Diana van Dijken-Bonestroo is de reactie van deze kinderen heel normaal. "Als je kinderen iets geeft wat ze nog nooit gegeten hebben, zullen ze het niet lekker vinden. Dat is een universele reactie."

Een uitzondering is zoet en vet eten. "Pannenkoeken gaan er bij ieder kind wel in. Kinderen moeten altijd wennen aan nieuwe smaken, maar zoet en vet eten krijgen ze al sinds de fles- en borstvoeding. Dat kennen ze."

Smaak en geur

Hoe Hollands ook, Van Dijken-Bonestroo denkt dat veel Nederlandse kinderen ook niet positief reageren als ze voor de eerste keer haring eten. "Het is een hele uitgesproken, aparte smaak. Net als de kool in de stamppot. Kinderen moeten wennen aan de smaak en geur."

Als kinderen iets niet lekker vinden ruiken, zullen ze minder enthousiast zijn om het te proeven. "Als ze dat vervolgens wel doen, is de kans klein dat ze het wel lekker vinden smaken. Het is vaak echt een kwestie van gewenning."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`