'Sneller dan het licht'

Politie waarschuwt voor oplichters met bloemen aan de deur

21 mei 2019 11:26
Beeld © iStock

De politie in Zaltbommel heeft gisteren een melding gekregen van oplichting, waarbij ouderen aan de deur bloemen aangeboden krijgen. Volgens agenten zouden de daders met een simpele wisseltruc duizenden euro's van slachtoffers afhandig maken.

Volgens de politie wordt het slachtoffer eerst gebeld, met de boodschap dat er bloemen onderweg zijn. Vervolgens wordt gevraagd van welke bank diegene gebruik maakt. Zo weet de oplichter welk type pinpas later omgewisseld moet worden.

Kort daarna verschijnt er iemand met het boeket aan de deur. "De ouderen moeten voordat ze de bloemen ontvangen een klein administratiebedrag overmaken", schrijft de politie. "Hiervoor moeten ze hun pinpas in een apparaat stoppen. De oplichter kijkt dan expres een andere kant op om betrouwbaarder over te komen."

Sneller dan het licht

Nadat de pincode met het apparaat wordt achterhaald, verwisselt de oplichter de pinpas. "Direct daarna worden grote bedragen gepind. Dit gaat sneller dan dat de bloemen in het water staan."

De politie roept kinderen van ouderen op om extra alert te zijn en wijst mensen erop dat administratiekosten nooit aan de deur betaald hoeven te worden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore