Ga naar de inhoud
De Kinderdijk of toch een Hanzestad?

Welke Nederlandse plekken gaan wij bij het songfestival promoten?

De introductievideo van Duncan in Israël Beeld © Eurovisiesongfestival

De beurt is aan ons: in 2020 mag Nederland het Eurovisiesongfestival hosten. Dat betekent óók dat de introductievideo's van alle deelnemers in ons land opgenomen zullen worden. Maar waar gaan die plaatsvinden?

Wie het songfestival organiseert, krijgt volop de gelegenheid om zijn land te promoten. Sinds 2015 vormt het gastland het decor van alle introductievideo's van de deelnemende artiesten. Kortom: de uitgelezen kans om mooiste shots van het land te tonen. Nu de beurt in 2020 aan Nederland is, rijst dan ook de vraag: wat willen we uitlichten? Wordt het de Kinderdijk of moeten we juist kiezen voor een minder bekend stukje Nederland?

'Geen Giethoorn'

Communicatie- en PR-adviseur Elsje van Vuuren van het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen hoopt dat we de standaard hotspots overslaan. "Dit is juist een unieke kans om andere plekken in de spotlight te zetten. Dus geen Giethoorn, geen Kinderdijk en geen Amsterdam. De grote iconen hoeven niet in beeld te komen", vertelt ze aan EditieNL.

Leeuwarden
Lees ook:
Leeuwarden biedt zich aan voor songfestival

De Nederlandse sfeer

Wat dan wel? "Kijk eens naar de Hanzesteden; die hebben zo'n mooi verhaal", raadt Elsje aan. "Zet in ieder geval alle provincies in. Iedere regio heeft wel wat te bieden. Neem nou de Voorstraat in Utrecht, Strijp-S in Eindhoven en het Mauritshuis in Den Haag. Kies voor plekken die geen iconen zijn, maar wel de sfeer van Nederland omvatten."

Clichés

Israël maakte een combinatie van beide. "Alle facetten kwamen aan bod. Zowel de clichés als de hippe dingen", legt songfestivalverslaggever Stefan Raatgever uit aan EditieNL. "Volgens mij heeft het land volledig zelf bepaald wat er gepromoot wordt."

Van
Lees ook:
Van muurschildering tot hardstyleversie Arcade: Nederland in de ban van winst Duncan

Van Keukenhof tot clubs

Stefan verwacht dat er weinig klompen in de filmpjes voor zullen komen, maar dat de Keukenhof en Giethoorn niet overgeslagen worden. "Ook de Nederlandse dancemuziek en het nachtleven moeten erin. En waterfietsen door de grachten."

Eerlijk verdelen

Hij denkt dat het evenement uiteindelijk in Amsterdam zal plaatsvinden. "Dat betekent wel dat de andere steden tevredengesteld moeten worden. Maar goed, er zijn 42 deelnemende landen, dus ook 42 filmpjes. Elke provincie kan er dus drie maken."

Bekijk hier de video:

02:43