Red Bull Paper Wings

Marc staat in finale WK vliegtuigjes vouwen: 'Het is wetenschap'

17 mei 2019 11:59
Beeld © Stijn de Winter / Red Bull Content Pool

Een afstand van 33,3 meter. Zover vloog het papieren vliegtuigje van de 22-jarige Marc Meijnema tijdens de kwalificaties van het WK vliegtuigjes vouwen. Daardoor staat hij nu in de finale van de Red Bull Paper Wings in Salzburg. "Als ik hier om me heen kijk, voel ik me bijna een amateur!"

Het perfecte papieren vliegtuigje, dat vouw je niet zomaar. "Veel mensen maken een soort van dartpijl. Dat probeer ik ook. Je moet zo weinig mogelijk vleugeloppervlakte hebben, zodat hij weinig weerstand heeft in de lucht."

Het is bijna wetenschap, vindt Marc. Een wetenschap waar hij goed in is, want van de Nederlandse deelnemers kwam zijn vliegtuigje het verst op de baan.

Wetenschap

Voor een leek is het maken van een goed papieren vliegtuigje zo makkelijk nog niet. "Ik heb een jaar luchtruimtevaarttechniek aan de TU Delft gestudeerd, zo ben ik bij de wedstrijd terecht gekomen. Het is ook gewoon aerodynamica eigenlijk. Door elke vouw kan er weer iets gebeuren met je vliegtuigje", vertelt Marc.

Marc Meijnema (links) en Sameer Safaya Marc Meijnema (links) en Sameer Safaya

Hij is niet de enige Nederlandse finalist die naar Oostenrijk is afgereisd. Sameer Safaya vertegenwoordigt Nederland in de categorie langste vliegtijd en Anne-Roos Strik is de finaliste aerobatics. Dat is de categorie  voor meest creatieve vlucht. In 2015 deed Marc mee in de categorie aerobatics en kwam toen ook al in de finale. "Ik heb toen een beetje kunnen afkijken wat mensen doen."

Concurrentie

Vanmiddag komt Marc in actie, dan is de voorronde voor zijn categorie. De echte finale is dan morgen. Voor de Nederlandse kwalificaties had hij niet veel geoefend, maar nu probeert hij toch nog even wat meer 'vlieguren' te maken. "Ik heb er redelijk veel gevouwen om te oefenen en heb geprobeerd nieuwe ontwerpen te maken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Niemand stapelt sneller bekers dan wereldkampioen Liam (15)

Dat oefenen is ook wel nodig, want de concurrentie in Salzburg is volgens Marc moordend. "Ik voel me soms bijna een amateur. Ik gooide ruim dertig meter, hier gooien ze gewoon vijftig meter. Er is bijvoorbeeld iemand uit Amerika die een heel YouTube-kanaal over vliegtuigjes vouwen heeft, het is een beetje zijn levensdoel."

Oefenen, oefenen, oefenen

Het levensdoel van Marc is niet het vouwen van vliegtuigjes. Hij heeft een studie technische bestuurskunde afgerond en gaat binnenkort een master volgen. In de tussentijd werkt hij bij KLM. "Dus dat past er toch weer een beetje bij", lacht hij.

Toch hoopt hij het goed te doen op dit WK. "Dus ik ga nu zeker nog eventjes oefenen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`