Ga naar de inhoud
Irritatie en stress

Ziek en depressief door geluidsoverlast snelweg: 'Dit gaat niet langer voor ons'

Beeld © ANP

Bert Maas uit Waalwijk is er letterlijk ziek van: de herrie van de snelweg die langs zijn huis loopt. De stress breekt hem op: "Ik slaap niet, ben depressief en heb rugklachten." Maar hoe ziek kan je nou eigenlijk worden van geluidsoverlast?

Maas heeft veel last van het geluid van de A59. Hij woont op vijftig meter van de snelweg af en heeft de afrit Waalwijk-Oost pal voor zijn deur. "Auto's en vrachtwagens komen dag en nacht langs."

De geluidsoverlast die dat veroorzaakt, geeft hem veel stress. Doodziek wordt hij ervan. "Slapen doen we met ramen dicht, airco aan en oordoppen in. Het is anders niet te doen." 

Wat
Lees ook:
Wat als je huis toch geen droomhuis is? 'Geluidsoverlast hoef je vaak niet te melden'

Verhuizen

Verhuizen is voor hem geen optie. "Ik woon in het huis dat mijn opa heeft gebouwd en daarom wil ik niet weg. En wie zou er nou een huis willen kopen op een locatie met zoveel overlast?" De Waalwijker wil dus niet weg, maar hij wil wel dat er iets aan de geluidsoverlast gedaan wordt.

Op verzoek van de omwonenden heeft de gemeente onlangs metingen uitgevoerd. Daaruit bleek dat de toegestane norm wordt overschreden. "Ze gaan nu dus met Rijkswaterstaat om tafel", vertelt Maas. Hij hoopt dat er dan maatregelen worden getroffen. "Want dit gaat niet langer voor ons."

Ziek worden

Ziek worden van geluidsoverlast kan inderdaad, vertelt psycholoog en geluidsexpert Fred Woudenberg. "Je kan er zelfs aan overlijden", benadrukt hij de ernst van het probleem. "Als je heel lang last hebt van herrie, ervaar je stress en slaap je slecht. Daardoor kan je bloeddruk worden verhoogd en kun je uiteindelijk zelfs hartziektes ontwikkelen of een hartinfarct krijgen."

Dat gebeurt volgens Woudenberg niet meteen als een auto eens te hard door je straat rijdt. Maar als er dag en nacht overlast is, zoals bij Maas, kan dat zeker gevolgen hebben. "Het heeft er vooral ermee te maken hoe vaak de herrie voorkomt en hoe hard."

Gefocust op geluid

Toch kan je houding ten opzichte van het geluid veel verschil maken. "Als je naar een festival gaat, hindert de muziek je niet en beleef je er vooral plezier aan. En als je leuke buren hebt die de muziek hard hebben staan, is het veel minder erg dan wanneer je geen goede verhouding met ze hebt", geeft Woudenberg als voorbeeld.

Hoe
Lees ook:
Hoe geluidsoverlast van je buren je helemaal gek kan maken

"Niet het geluid zelf bepaalt wat je ervan vindt, maar je houding ten opzichte daarvan. Als je je eenmaal irriteert aan een geluid, blijf je daar maar op gefocust en kun je het niet links laten liggen. Dit veroorzaakt veel irritatie en stress."

Geluidsrichtlijnen

Bij de Nederlandse Stichting Geluidshinder heerst de angst dat de overlast in Nederland alleen nog maar groter gaat worden. Vanaf 2021 treedt er mogelijk een nieuwe omgevingswet in werking, waarin de geluidsnormen versoepeld worden. En dat terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie afgelopen herfst nieuwe geluidsrichtlijnen presenteerde.

Voor elke geluidsbron is een maximumaantal decibellen (dB) gegeven. De huidige geluidsnormen in Nederland overschrijden die richtlijnen nu al. "Zo zou lawaai van weg- en railverkeer onder de 53dB moeten blijven", vertelt Erik Roelofsen van de Nederlandse Stichting Geluidshinder. "De huidige norm daarvoor ligt in Nederland nu op 65dB. De regering zou de normen dus niet moeten verhogen, er is al overlast genoeg."

Dit
Lees ook:
Dit is waarom geluidsoverlast dodelijk kan zijn

Bekijk hier de video:

02:22