Songfestival

Wat doe je als iedereen verwacht dat je wint? 'Druk kan stimuleren'

16 mei 2019 10:44 Aangepast: 16 mei 2019 18:36
Beeld © Editie NL

In Tel Aviv weten ze het zeker: Nederland wint het Eurovisiesongfestival. Alle aandacht is gericht op Duncan Laurence en zijn 'Arcade'. Hoe gaat de zanger om met de druk? Schaatser Jorien ter Mors kan zich goed in Duncan verplaatsen. 'Druk van buitenaf kan fijn zijn om jezelf te motiveren.'

Buitenlandse commentatoren hoeven niet lang na te denken op de vraag welk land eerste wordt. 'Nederland', 'The Netherlands', 'Les Pays-Bas'. Wij gaan er met de 12 punten vandoor dit jaar. Tenminste, dat is de verwachting.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

D-Day voor Duncan Laurence: dit zijn de topconcurrenten

Ook bij de bookmakers staat Nederland met 33 procent ruim bovenaan, gevolgd door Zweden (13 procent) en Australië (8 procent). "Alle commentatoren die op me afkomen zeggen: 'hé, jullie gaan winnen', zegt songfestivalkenner Cornald Maas tegen Editie NL.

Volgens deskundigen zijn er overeenkomsten tussen het songfestival en de topsport. "Bij de topsport zijn er ook altijd favorieten, waarvan de hele wereld verwacht dat ze het wel even laten zien", zegt sportpsycholoog Martin Pet tegen Editie NL.

'Extra druk kan stimuleren'

En behalve fysieke trainingen, krijgen topsporters ook mentale begeleiding. "In de topsport wordt aandacht getraind. Sporters worden getraind om, ongeacht wat de afleidingen zijn, de aandacht steeds weer terug te brengen naar hetgeen dat er toe doet", legt Pet uit. 

Iemand die zich in Duncan Laurence kan verplaatsen, is schaatser Jorien ter Mors. Zij is vaak de grote favoriet voor een medaille en houdt wel van de rol van favoriet. "Soms kan een beetje extra druk juist stimuleren. Als je vaak wint kun je lui worden. Druk van buitenaf kan dan fijn zijn om jezelf te motiveren."

Jorien ter Mors in 2018. Jorien ter Mors in 2018.

'Ik doe lekker wat ik normaal ook doe'

Wat doet zanger Duncan Laurence met die druk? "Ik doe geen ademhalingsoefeningen of yoga of zo. Ik ben gewoon lekker met het team en we gaan af en toe gezellig eten", zegt hij tegen Editie NL. "Ik doe gewoon lekker wat ik normaal ook doe. Ik denk dat dat het allerbelangrijkste is."

Het team van Duncan Laurence is er vooral in geslaagd om de verwachting bij de zanger te temperen. Of hij teleurgesteld is als hij als tweede eindigt? "Nee! Hoor je wat je zegt?! Dat is al hartstikke goed. En al word ik elfde of achttiende. Ik vind dit al te gek."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore