Europese verkiezingen

Deze BN'ers moeten ervoor zorgen dat jij gaat stemmen op 23 mei

15 mei 2019 16:09 Aangepast: 15 mei 2019 18:36
Douwe Bob en Henk Schiffmacher Beeld © Instagram

Volgende week donderdag mogen we naar de stembus voor de Europese verkiezingen. En die verkiezingen zijn bepaald niet populair. Een campagne met BN'ers moet ons ervan overtuigen dat we onze stem toch écht moeten laten horen.

Bij de laatste Europese verkiezingen in 2014 was de opkomst maar 37 procent. Bij de Tweede Kamerverkiezingen was de opkomst in 2017 nog ruim 80 procent. Daarom worden BN'erst als lokaas ingezet, ook in Nederland. Gaat dat werken?

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Stemhulp Europese verkiezingen: dit vinden de partijen over 7 belangrijke thema's

Douwe Bob, Halina Reijn en Henk Schiffmacher; allen poseren ze op social media in t-shirts met daarop teksten als '23 mei' en 'De Europese Unie: friends with benefits'. "We willen mensen ervan bewust maken dat er problemen zijn die Nederland niet alleen kan oplossen", zegt mede-initiatiefnemer Joeri Jansen van Roorda Reclamebureau.

'Veel mensen vinden het saai'

Maar journalist en onderzoeker naar politieke communicatie Chris Aalberts denkt dat deze campagne weinig gaat veranderen. "Bijna niemand weet waar de verkiezingen over gaan. En niemand wordt er warm van als een bekende Nederlander jou gaat vertellen dat je moet stemmen."

Volgens Aalberts zijn mensen simpelweg niet geïnteresseerd in Brussel. "Veel mensen vinden het gewoon saai. Dan moet je ook niet gek opkijken dat ze niet komen opdagen bij de Europese Verkiezingen. Het is meer een leuke pr voor bekende Nederlanders."

'Vote together'

Kiezers geven volgens Aalberts te weinig om Europese thema's. "Dat is al tientallen jaren een probleem. Ik denk niet dat mensen ineens naar de stembus gaan als iemand al Halina Reijn zegt dat ze dat moeten doen. Het zijn gewoon geen aansprekende onderwerpen."

Toch staat Joeri Jansen achter de campagne. "We gebruiken geen politieke boodschap maar focussen alleen op de datum dat er gestemd kan worden. We roepen mensen op om samen te gaan stemmen. 'Vote Together'."

Wist je dat wij ook een app hebben?
Daarmee heb je al het nieuws binnen handbereik. Download 'm hier.

Playstore Appstore

`