AliExpress

Online bestellen en achteraf betalen: handig, maar pas ermee op

15 mei 2019 14:30 Aangepast: 15 mei 2019 18:37
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Vanaf deze week kunnen klanten van AliExpress, net zoals bij bijna alle webshops waar Nederlanders spullen kopen, achteraf betalen. Een fijne service, zou je denken, maar er zitten ook nadelen aan. 'Vooral mensen met een kleine portemonnee en studenten moeten ermee oppassen.'

Dozen vol kleding, elektronica of make-up bestellen en pas betalen wanneer je de spullen in huis hebt en zeker weet dat je ze wilt houden. Volgens het Nibud doet 10 procent van ons dat vaak of altijd wanneer zij online winkelen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Klanten AliExpress kunnen vanaf nu betalen als de spullen in huis zijn

"In Nederland is het verplicht voor winkeleigenaren om in ieder geval een manier aan te bieden waardoor de klant pas na de ontvangst moet betalen", vertelt Wijnand Jongen van Thuiswinkel.org. "Toch betalen de meeste mensen gewoon direct."

Thuiswinkel.org is blij dat ook AliExpress mensen nu de mogelijkheid geeft om achteraf af te rekenen. "Of we het ook gaan doen is natuurlijk de vraag, maar zeker omdat het wel even duurt voor je je pakket hebt, is het handig voor klanten."

Wacht op loon of studiefinanciering

Een prettige dienst dus, maar er is ook een risico. "Als je achteraf betalen gaat gebruiken omdat je op het moment dat je iets bestelt geen geld hebt, is het niet handig", waarschuwt Olaf Simonse van Wijzer in Geldzaken. "Als je iets koopt terwijl je nog geen loon of studiefinanciering hebt, kun je problemen krijgen."

Ondanks dat het volgens Simonse verstandiger is dan op afbetaling of met een creditcard iets te kopen, kunnen sommige groepen het toch beter niet doen. "Vooral mensen met een kleine portemonnee en studenten moeten ermee oppassen."

Vergeten te betalen

Het gevaar zou hem in de verleiding zitten om iets te kopen. "Dan kun je vergeten dat je nog moet betalen. Het is op dit moment nog te vroeg om echt grote problemen te zien, maar we houden het goed in de gaten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

AliExpress-pakjes sneller in Nederland door distributiecentrum Luik

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore