Ga naar de inhoud
Mannen

'Een bierbuik? Ik?' Mannen, hij verdwijnt pas als je erkent dat je hem hebt

Mannen, barbecueën en bier (foto ter illustratie) Beeld © iStock

Veel mannen ontkomen er niet aan als ze een jaartje ouder worden: de beruchte (bier)buik. Het Voedingscentrum helpt daarom nu mannen om op een gezonde manier gewicht te verliezen.

Hoe ouder iemand wordt, hoe vaker er sprake is van overgewicht. Zo heeft 33 procent van de mannen tussen de 18 en de 34 jaar overgewicht. Maar vooral mannen tussen de 35 en 64 jaar kampen met overgewicht; 63 procent van hen is te zwaar.

De kilo's vliegen er met de jaren dus makkelijker aan. Maar de heren die een dikkere buik krijgen, zitten soms nog in de ontkenningsfase. Het Voedingscentrum richt zich met de nieuwe campagne op mannen vanaf midden dertig tot begin zestig. "We willen die groep helpen met afvallen als dat nodig is", zegt woordvoerder Jasper de Vries.

Replay-zanger
Zie ook:
Replay-zanger Mark Dakriet valt 80 kilo af en schrijft boek

Ontkenning

Zanger Mark Dakriet van Personal Power Gym viel een aantal jaar geleden 80 kilo af en is tegenwoordig personal trainer. "Er zijn heel veel mannen die een bierbuikje hebben, maar die het lastig vinden om de stap naar de sportschool te zetten", vertelt hij aan Editie NL.

Volgens hem ontkennen veel mannen dat ze te zwaar zijn door hun zakelijke- en sociale leven. De mannen die ik train hebben veel zakendiners en daar gaat het mis. Een collega zegt dan: 'Doe niet zo flauw drink een glaasje wijn'. Dan vinden ze het lastig om dat niet te doen."

T-shirt
Lees ook:
T-shirt voor mannen met bierbuik: 'Het is geen aardappelzak meer'

'Schaam je niet'

Toch hoef je je er volgens Mark niet voor te schamen dat je voor een gezondere levensstijl kiest. "Laat dat stokbroodje kruidenboter staan, neem vis zonder saus en laat de friet staan. Daar probeer ik ze advies in te geven."

Ook sporten is belangrijk om dat buikje kwijt te raken. "Je kunt beginnen met wandelen of door oefeningen met kleine gewichtjes te doen. Hoe ouder je wordt, hoe lastiger het wordt om af te vallen. Ik vind het een mooie uitdaging om met oudere mannen te trainen." 

'Trainen werkt verslavend'

Iemand die bij Mark traint is Sebastiaan Cornelisse (46). "Ik werd steeds zwaarder en in september woog ik 143 kilo. Toen verraste mijn vrouw mij met de trainingen. De volgende dag zat ik bij Mark", vertelt hij enthousiast. 

Sebastiaan traint drie dagen in de week en is inmiddels is hij bijna 30 kilo afgevallen. "Het trainen werkt heel verslavend. Dat had ik nooit verwacht."

Liever
Lees ook:
Liever een bierbuikje dan een sixpack

Verschil tussen willen en doen

In zijn omgeving ziet Sebastiaan vrienden die ook af zouden willen vallen. "Maar er is een verschil tussen willen en doen. Mannen houden toch ook erg veel van bittergarnituur en een biertje. Als ik nu weet dat ik een borrel heb, dan houd ik daar de rest van de dag rekening mee."

Het Voedingscentrum probeert nu meer mannen te bereiken door middel van video's, een podcast en een besloten Facebookgroep. "In die groep zien we dat de mannen met elkaar in gesprek durven te gaan."

Barbecueën en alcohol

Op deze manier probeert het centrum bepaalde patronen te doorbreken. "Veel mannen houden van barbecueën en alcohol. Het gaat om veel eten en daar komt een bepaalde groepsdruk bij kijken", zegt Jasper de Vries. "Het is lastig om binnen die sociale context een andere weg in te slaan."

Toch is het juist voor mannen belangrijk om die stap te zetten. "Vroeger konden ze alles eten wat los en vast zit en daar kwamen ze niet van aan. Naarmate ze ouder worden merken ze dat de kilo's er sneller aan blijven zitten. Het is echt verstandig om minder te eten en meer te bewegen."