Ga naar de inhoud
'Oma'

Wilma (85) waterskiet nog een paar keer per week: 'Ik baal als ik val'

Beeld © Editie NL

Het is een bijzonder gezicht tussen alle jonge boarders bij cablepark De Wollebrand in Honselersdijk: de 85-jarige Wilma Bloemen sjeest er drie keer per week over het water op haar waterski. En voorlopig denkt ze nog niet aan stoppen.

In een leeg restaurant zit Wilma Bloemen vanmorgen te wachten. "Ik was te vroeg, dus ik ben maar alvast aan de warming-up begonnen", lacht ze terwijl ze haar kopje thee omhoog houdt.

Een kleine twintig minuten later heeft Wilma, die door alle boarders bij de De Wollebrand bekend staat als 'oma', zichzelf in haar wetsuit gehesen en is ze klaar voor een rondje. Nou, bijna dan. "M'n rits krijg ik niet meer zelf dicht, dat moet iemand voor mij doen."

'Haar passie en haar leven'

Wilma wordt vandaag begeleid door instructeur Alex. "Iedereen kent Wilma hier. Het is echt een boegbeeld geworden", vertelt hij aan Editie NL. "Soms denk je wel eens: 'zou je nou echt nog het water opgaan?' Maar je ziet gewoon dat het haar passie en haar leven is."

Op haar vijftigste begon Wilma met waterskiën en sinds een paar jaar mag ze op haar oude dag gratis rondjes maken bij De Wollebrand. "Sinds ik met pensioen ben, doe ik het echt volop." 

Osteoporose en klapvoeten

Ondanks een paar lichamelijke klachten is Wilma niet te stoppen. "Ik heb osteoporose, twee klapvoeten en ik ben heel erg bibberig. Ik ben op het water ook niet stabiel, maar dan val ik tenminste minder hard dan op het land."

Nog sterker, de waaghals is nog super fanatiek. "Op dit moment is het een uitdaging om een rondje te halen, maar ik baal echt heel erg als het niet lukt."

Opgeven is geen optie

De eerste pogingen gaan dan ook stroef. Wilma is steeds goed weg, maar halverwege de baan gaat het mis. "Ik stuur niet goed genoeg in", roept ze terwijl ze naar de kant zwemt.

Maar opgeven doet ze niet, ook niet als toeschouwers zeggen dat dit al erg knap is. Bibberend neemt ze een paar grote slokken van haar warme chocolademelk en zo snel als ze kan staat Wilma weer in haar ski.

'Hier doe ik het voor'

Tot grote vreugde wordt de vierde poging een groot succes. Met verve skiet Wilma een hele rond en met trots en een hand in de lucht laat ze zich bij de finish in het water vallen. "Ik ben helemaal blij nu. Hier doe ik het voor."

Hoelang Wilma nog doorgaat met waterskiën, dat weet ze niet. "Zolang mijn lichaam het toelaat. Ik hoop in ieder geval dat ik dit jaar nog een paar rondjes kan doen."