Ga naar de inhoud
PTSS

Veteraan vecht voor erkenning: 'Op papier is het goed geregeld, in de praktijk niet'

Veteraan Imo worstelt met psychische problemen

Veteranen die na een missie getraumatiseerd terugkeren, moeten vechten voor erkenning en financiële compensatie. Zelfs vijf jaar na invoering van de Veteranenwet – waarin juist die erkenning geregeld is – lopen veteranen nog steeds tegen veel moeilijkheden aan.

Volgens het Veteraneninstituut zijn er zo'n 112.000 veteranen in ons land. Vijf procent daarvan krijgt ooit last van posttraumatische stressstoornis (PTSS). Vijftien procent ervaart een à twee symptomen van PTSS. Toch wordt de stoornis vaak niet erkend.

Geen acceptatie

Advocaat Vincent Dolderman, die met zijn letselschade-advocatenbureau ruim 500 veteranen vertegenwoordigt, kan dat bevestigen. "Veel veteranen lopen tegen discussie aan. Zo komt het voor dat verzekeringsartsen van Defensie niet willen accepteren dat cliënten PTSS hebben – zelfs niet als een psychiater dat vastgesteld heeft. Het duurt ook te lang voordat een veteraan gekeurd kan worden", zegt hij tegen EditieNL.

'Facebook-moderatoren
Lees ook:
'Facebook-moderatoren kampen met drugsmisbruik en PTSS'

Wachttijden

"Op papier is het hartstikke goed geregeld, maar in de praktijk wordt er bijna niets toegekend", vertelt veteraan Imo Hartzema, die in het verleden is uitgezonden naar Bosnië en Afghanistan. "De wachttijden voor de keuring en de uitslag zijn ellenlang. Dat is problematisch. Bovendien worden er trucs toegepast in het voordeel van Defensie."

Gekleineerd

Imo gaat verder: "Ook voor de restschaderegeling is een lange wachttijd. Vervolgens word je echt gekleineerd, om maar zo weinig mogelijk geld toe te schrijven. Defensie beweert dat je carrière minder goed verlopen zou zijn als in werkelijkheid het geval is. Zelf zou ik bijvoorbeeld naar de Koninklijke Militaire Academie gaan na mijn uitzending. Ik kwam echter terug met PTSS, gehoorschade en een depressie. Defensie beweerde vervolgens echter dat ik helemaal niet naar de academie zou gaan, waardoor ik een lagere vergoeding zou krijgen."

Continu pijn

Momenteel is Imo's situatie stabiel. "Dat heb ik te danken aan de medicatie. Ik slik antidepressiva omdat ik anders een gevaar ben voor mezelf en mijn omgeving. Ook heb ik continu pijn." Hij is 100% afgekeurd om te werken. "Ik ben nu voorzitter van vereniging De Gewonde Soldaat., waar ik leden in het proces begeleid." Hoewel hij er inmiddels met Defensie is uitgekomen, is hij niet blij met de manier waarop het is gegaan. "Ik heb er zo hard voor moeten strijden. Het is net alsof Defensie de hele tijd probeert om veteranen met het traject te laten kappen", zegt hij tegen EditieNL.

Tegengeluid

Defensie beweert daarentegen dat hun zorgsysteem prima in orde is. Sterker nog, de zorg voor veteranen in Nederland zou ten opzichte van de rest van de wereld vooroplopen. "Veteranen met psychische problemen kunnen echt bij ons terecht. We roepen mensen op zo snel mogelijk zich te melden", aldus persvoorlichter Klaas Meijer van Defensie. "Er zijn zorg- maar ook schaderegelingen beschikbaar. Daar zijn procedures voor afgesproken in de veteranenwet."

Veteranen
Lees ook:
Veteranen belangrijke schakel bij grote vermissingszaken

Problemen uitvergroot

Volgens Meijer maken advocaten de problemen groter dan ze zijn. "Er zijn inderdaad gevallen bekend van veteranen die langer hebben moeten wachten. En er zijn ook voorbeelden bekend van gevallen waarbij er nog geen uitkomst is. Maar de advocaten hebben er baat bij omdat dat uit te vergroten. Ze doen alsof we eronder uit willen komen, maar dat is niet het geval."

'Tekort aan keuringsartsen'

De lange wachttijden zijn volgens Meijer te wijten aan een tekort aan keuringsartsen. "Daardoor zijn de termijnen opgelopen. We streven naar twee jaar, maar in sommige gevallen is dat langer geworden. Het tekort is nu opgelost en we zijn bezig met het terugdringen van wachttijden. We laten niemand in de kou staan. Veteranen kunnen een beroep doen op een voorlopig pensioen."

Oorzaak PTSS

Uitgebreid vooronderzoek is volgens hem nodig. "Als het om PTSS gaat, is belangrijk om vast te stellen of het veroorzaakt is door het werk. Zeker als iemand al twintig jaar uit dienst is, kan het ook komen door een andere traumatische ervaring in het leven. Bovendien zijn veteranen met psychische problemen sneller geneigd zaken negatiever te ervaren dan dat ze in werkelijkheid waren. Het is dan moeilijk om tot overeenstemming te komen."

Veteraan vecht voor erkenning

02:43