Ga naar de inhoud
Claimen die hap

De stroopwafel is van ons: moet de Nederlandse koek worden beschermd?

Beeld © iStock

Bied iemand in het buitenland een stroopwafel aan en je krijgt gegarandeerd lovende reacties. Niet gek dat de McFlurry Stroopwafel binnenkort de oversteek maakt naar Amerika. Maar moeten we onze Goudse wafel zomaar laten 'afpakken'?

Vanaf 5 juni vind je 'm op de menukaart bij McDonald's-filialen in de Verenigde Staten: de McFlurry Stroopwafel. De koek in het ijs is afkomstig van de Brabantse stroopwafelfabriek Daelmans. Maar niet alle stroopwafels worden in Nederland gemaakt; er zijn ook buitenlandse bedrijven die markt zien in de koeken.

Claimen die koek

Daar zijn niet alle Nederlanders het mee eens. Zouden we de stroopwafel niet gewoon moeten claimen? Net zoals de Italiaanse provincie Parma dat doet met Parmaham, Griekenland met feta en Noord-Italië met gorgonzola?

McFlurry
Lees ook:
McFlurry Stroopwafel nu te koop in VS, bedenker Robert is apetrots

Bescherming

Het kan absoluut voordelen opleveren als de wafel officieel beschermd wordt, legt Mathijs Tax van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland uit. "Je krijgt een hogere marktwaarde. Er wordt een soort kwaliteitsgarantie aan gehangen. Niet iedereen mag de koek meer maken. Het gevolg is dat je er ook meer geld voor kunt vragen."

Eisen

Dergelijke bescherming krijg je echter niet zomaar voor je product. "Daarvoor moeten de koeken al minstens 30 jaar lang volgens traditioneel recept gebakken worden. Dat is nogal wat, want elke bakker heeft z'n eigen manier van bakken: de een gebruikt meer stroop, de ander meer koek. Probeer daar maar eens overeenstemming over te bereiken. Als de Europese Commissie vervolgens toestemt, kan het ook zomaar nog jaren duren."

Immaterieel erfgoed

Cees van den Berg van stroopwafelbakkerij Van Vliet heeft in zijn leven al zo'n 70 miljoen stroopwafels gebakken. Hij hoopt de koek op de lijst van immaterieel erfgoed te krijgen. "Straks weet niemand meer dat de stroopwafel uit Gouda komt", zegt hij tegen EditieNL. "Dat komt omdat de naam 'Dutch Waffle' gebruikt wordt."

Hij pleit dan ook voor meer erkenning voor de oorsprong van de koek. "Gouda is de stad waar het allemaal is begonnen. In 1960 waren hier nog veertig bakkerijen, maar nu zijn het er nog maar twee."

Familiebedrijf

Van den Berg is met zijn 68 jaar de pensioenleeftijd al lang en breed gepasseerd, maar nog steeds verantwoordelijk voor de productie bij Van Vliet, waar de koeken al 120 jaar volgens hetzelfde recept gebakken worden. "Ik heb de bakkerij in 1989 van de familie Van Vliet overgenomen. Die bestaat inmiddels niet meer; de oude baas is een paar jaar geleden overleden. Hij was echt mijn stroopwafelvader. Van hem heb ik alles geleerd."

Duurt lang

De bakker hoopt dat de Goudse stroopwafel commercieel beschermd zal worden en doet al twee jaar zijn best om de stroopwafel op de lijst te krijgen. "Het duurt allemaal heel erg lang. Ik ben eindelijk door de eerste ronde heen."

Surprise!
Lees ook:
Surprise! Jochem Myjer verrast Gouda met stroopwafels

Niet makkelijk

Ook directeur Theo Heere van de Vereniging voor Bakkerij- en Zoetwarenindustrie is voorstander. "Ik ben er zeker voor om de stroopwafel te beschermen. De vraag is alleen of het gaat lukken. De stroopwafel wordt al op veel plekken gemaakt. Nederlanders zijn in het verleden neergestreken in verschillende gebieden en daar worden de stroopwafels als lokale producten verkocht."

Steun

Theo vervolgt: "Maar als er een initiatief komt, dan steunen wij die van harte. Iedereen vindt stroopwafels lekker. Het is de moeite waard om er eens in te duiken."

De stroopwafel is van ons!

03:18