Ga naar de inhoud
Voor 'ons mam'

Arjan is de beste kapper van Nederland: 'Ik ga niet ineens de tarieven verhogen'

Arjan Bevers won zondag vier belangrijke kappersprijzen Beeld © Arjan Bevers

Hij mag zich voor de tweede keer de beste kapper van Nederland noemen. Arjan Bevers uit Helmond sleepte afgelopen weekend vier grote kappersprijzen in de wacht, waaronder die voor 'Hairdresser of the Year'. "Ik denk dat ik er nu beter mee kan omgaan dan de vorige keer."

Een enorme eer, zo noemt hij de prijzenregen waar hij zondag in belandde. De 38-jarige Arjan Bevers veroverde op hét kappergala de Coiffure Award voor beste kapper van Nederland – volgens hem "de belangrijkste onderscheiding die je in de kapperswereld kunt verdienen". Hij versloeg 94 andere genomineerde kappers.

Het houdt niet op

En daar bleef het niet bij. Ook de awards voor beste dameskapsels én die voor beste herenkapsels in Zuid-Nederland waren voor Arjan. Daarnaast viel zijn salon Avanti Kappers in de prijzen. Kortom: één groot feest.

Recordaantal
Lees ook:
Recordaantal kapperszaken, en het zijn bijna allemaal vrouwen

Dankbaar werk

Op zijn zestiende begon Arjan met knippen. Nu, 22 jaar later, vindt hij het kappersvak nog steeds het mooiste beroep dat er is. "Het is ontzettend dankbaar werk. Met een nieuw kapsel kun je iemand mooier maken en zelfvertrouwen geven. Je kunt mensen echt laten stralen. Dat drijft mij", zegt hij tegen EditieNL.

Creatief vak

Arjan staat vier dagen per week in zijn eigen salon in Helmond. Daarnaast geeft hij trainingen. "Het is een ontzettend creatief vak. Elke dag is anders", vertelt Arjan gepassioneerd. "Bovendien is haar een ontzettend interessant materiaal waar je veel mee kan. Het geeft me alle vrijheid om door middel van stylen, knippen en kleuren de meest originele creaties te maken."

Niet meer anoniem

In 2015 werd de Helmondse kapper ook al uitgeroepen tot beste van Nederland. Toen werd hij overrompeld door alles wat er op hem afkwam. "Ineens ga je van anoniem persoon naar iemand waar in de kapperswereld naar wordt gekeken. Dat vond ik best heftig. Mijn agenda raakte bomvol. Sommige klanten zaten drie uur in de trein om door mij geknipt te worden."

Vrouwen
Lees ook:
Vrouwen betalen meer voor de kapper dan mannen: 'Heel vreemd'

De vaste klant is koning

Arjan denkt dat hij dit keer beter met de winst om kan gaan. "Vorige keer mopperden mijn vaste klanten dat het te lang duurde voordat ze bij me terecht konden. Nu ga ik daar beter voor waken. Het is leuk als iemand uit de andere kant van het land helemaal naar mijn salon afreist, maar dat zijn niet de mensen die trouw blijven komen. Mijn vaste klanten gaan nu echt voor. Ik ga ook niet ineens de prijzen verhogen."

Voor 'ons mam'

De kapper draagt de prijs op aan zijn moeder, die anderhalf jaar geleden plotseling overleed. "Toen ik de prijs in 2015 won, was zij de eerste die ik belde. Dat kan nu niet meer. Afgelopen zondag was het ook nog eens Moederdag, dat maakte het extra moeilijk. Ik draag de prijs daarom aan haar op."