Ga naar de inhoud
Actie

Yasmila maakt slingers van zwerfafval in Rotterdam

Yasmila poseert bij haar slinger. Beeld © Editie NL

Het is een opmerkelijk gezicht: in de Rotterdamse wijk De Esch hangen verschillende slingers van zwerfafval. Het is het idee van Yasmila van Vliet (28). 'Ik hoop dat mensen zich bewust worden van de hoeveelheid afval op straat.'

Gewapend met handschoenen en prikkers trekken Yasmila en drie buurtgenoten er vanmorgen op uit. "Het is mooi weer, dus dat scheelt." De schoonmaakactie vindt plaats in een klein parkje naast een speeltuin. "Hier ligt het altijd vol", vertelt de Rotterdamse.

En daar is niks aan gelogen. Na twintig minuten afval rapen, komen ze met drie volle vuilniszakken vol terug. "Je schrikt ervan wat mensen allemaal op straat gooien. Van luiers tot snoepzakken en van condooms tot pennen."

Goed zichtbaar

Van al dat afval maken Yasmila en de anderen slingers. "Die slinger hangen we in de buurt van de plek waar we de rotzooi hebben gevonden. Ik hoop dat mensen na het zien van zo'n slinger bewuster omgaan met hun afval."

Toch wil ze mensen met haar actie niet te veel hinderen. "Ik ben altijd opzoek naar een plek waar de slinger goed zichtbaar is, maar ik hang hem bijvoorbeeld niet voor een huis. Dat vind ik asociaal."

'Het is verschrikkelijk'

Buurtbewoners zijn inmiddels op de hoogte van Yasmila's actie. "Ik vind het heel goed. Mensen gooien hier alles op straat", vertelt een voorbijganger. "Het is gewoon verschrikkelijk."

Volgens een andere bewoonster denken mensen vaak niet goed na over wat ze met hun afval doen. "Het is toch een hele kleine moeite om gewoon naar de prullenbak te lopen?!"

Gemeente

Maar de problemen worden niet alleen veroorzaakt door bewoners. Volgens Yasmila zou de gemeente ook meer mogen doen. "Ik vind nu nog vuurwerk van oud en nieuw. Er wordt niet goed genoeg schoongemaakt."

Yasmila hoop dat er op deze kunstzinnige, ludieke manier meer aandacht komt voor de troep op straat. "Wat de bewoners ermee doen, dat weet je nooit. Maar als ze er een beetje mee bezig zijn, dan ben ik al tevreden."

Verslaggever Maarten Holla nam vanmorgen een kijkje bij de opruimactie. Bekijk de video hier: