Toch nog goed nieuws

Eieren doodgeschoten ooievaar De Lutte allemaal bevrucht

10 mei 2019 17:55
De vier eieren werden maandag met een hoogwerker uit het nest gehaald Beeld © Twitter VWG Losser

Afgelopen weekend werd een ooievaar in het Overijsselse De Lutte uit zijn nest geschoten. De vier eieren van ooievaar werden maandag uit het nest gehaald waarna ze naar Ooievaarsopvang Herwijnen werden gebracht. Daar kwam vandaag goed nieuws vandaan: alle eieren blijken bevrucht.

In de nacht van vrijdag of zaterdag schoot iemand gericht vanuit een grijze auto de ooievaar dood op het erf van Evelien Wennink. Een belachelijke schofterige actie noemde Wennink de actie, die het einde bleek te betekenen van het het mannetje van een broedpaar. Het vrouwtje overleefde de schoten wel. 

Als een dobbertje

De vier eieren van het broedpaar zijn afgelopen maandag uit het ooievaarsnest gehaald door Vogelwerkgroep Losser en naar de Ooievaarsopvang in het Gelderse Herwijnen gebracht. Beheerder Piet van Andel testte de eieren, zegt hij tegen EditieNL. "Ik heb een glazen bloemenvaas van mijn vrouw geleend en die gevuld met water van zo'n 37 graden. Na even wachten kwamen de eieren in beweging, net als een dobbertje op het water. Dat betekent dat de eieren zijn bevrucht", zegt Van Andel verheugd.

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer:

Ooievaar doodgeschoten vanuit auto in De Lutte: 'Schofterige actie'

Het achtergebleven vrouwtje is volgens Van Andel nog 'vreselijk in de rouw'. "Ze straalt verdriet uit. Je ziet het ook aan haar houding en de manier waarop ze naar haar nest kijkt. Dat zal nog wel zo'n anderhalve week duren voordat ze er bovenop is en zich gaat klaar maken voor de trek."

De eieren bij het vrouwtje laten, was geen optie, benadrukt Van Andel. "Dat zou een volledig kansloze missie zijn geweest. Ze zou niet meer van haar nest afkomen en op die manier omkomen van de honger. We hebben de eieren weggehaald om haar te ontlasten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore