Ga naar de inhoud
Mondiger

Chinese Nederlanders zijn discriminatie zat: 'Hanky Panky Shanghai aanleren is toch bizar?'

Mike Kong heeft geen zin meer om 'het van zich af te laten glijden' Beeld © EditieNL

Chinese Nederlanders zijn helemaal klaar met discriminatie. Ze pikken grapjes in de geest van 'sambalbij?' niet langer. De aanleiding voor de opleving van deze discussie is een filmpje van René Watzema, van jongerenplatform Rumag, waarin hij een vrouw van Chinese afkomst vraagt iets in het Nederlands uit te spreken.

Rumag-voorman René Watzema werd online bedolven onder de boze reacties op zijn filmpje. Hierin was te zien hoe Watzema een vrouw van Chinese afkomst vraagt een boodschap over Rumag in het Nederlands uit te spreken. Daarbij plaatste hij de tekst: 'Als een soort buikspreker dit Chineesje toch Nederlands proberen te leren. Ze moest uiteindelijk toch het land uit. Koffertje zat vol met verboden gedroogde groentes, paddestoelen en stukjes hond. #emigrant #kloepoek #sambalbij.'

Aantal
Lees ook:
Aantal meldingen van discriminatie in vier jaar niet zo laag

Chinese Nederlanders zijn helemaal klaar met dit soort grappen die nog te vaak worden gemaakt. Eén van hen is de 22-jarige Mike Kong. Volgens de student commerciële economie hebben eerdere generaties altijd de houding gehad: 'laat het maar van je afglijden', een terughoudendheid die de Chinese cultuur kenmerkt.

Denigrerende clichés

"Maar de huidige generatie is mondiger. Wij studeren hier een spreken goed Nederlands. Wij hebben er genoeg van en willen van ons laten horen", zegt Kong tegen EditieNL. Vooral de denigrerende clichés waarmee Chinese Nederlanders te maken krijgen vindt Kong vervelend. "Sambalbij?? Of de vraag of we hond eten. En wat te denken van het liedje Hanky Panky Shanghai? Bizar dat kinderen op de basisschool dit liedje kunnen aangeleerd."

Klacht
Lees ook:
Klacht ingediend over Chinezengrappen Gordon

Juist in een land waarin 'alle culturen welkom zijn', zijn dit soort opmerkingen en liedjes 'echt niet oké', zegt Kong. Frederique Janss, van de Landelijke Vereniging Tegen Discriminatie, is het met hem eens. "Juridisch gezien zijn deze opmerkingen niet discriminerend, want je stelt geen groep achter, belemmert niet en zaait geen haat. Maar dat houdt niet in dat dit erg kwetsend en beledigend is. Dit kan gewoon echt niet in deze tijd", zegt Janss tegen Editie NL.

Watzema heeft inmiddels zijn post verwijderd en zijn excuses aangeboden. "Gelukkig kwamen er ontzettend veel boze reacties op de post. Dat heeft dus ook effect gehad. We laten nu echt onze stem horen!", zegt Kong. 

Bekijk hier de video:

02:46
Bron: EditieNL