Erg sexy is hij misschien niet, maar populair is hij zeker: de regenton. Uit verkoopcijfers van bouwmarkten Gamma, Intratuin en de Hornbach blijkt dat in nog geen jaar tijd, het aantal verkochte regentonnen is verdubbeld. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van een tuin met regenton?
De regenton is 'hip', de regenton is 'hot'. Bouwmarkten Gamma, Intratuin en Hornbach zien het afgelopen jaar de regentonnen als warme broodjes over de toonbank gaan. Nu al verkochten deze winkels dubbel zoveel regentonnen dan vorig jaar. Dat wil overigens niet zeggen dat iedere tuinbezitter inmiddels een regenton heeft. Van allen mensen met een tuin, oftewel 75 procent van de Nederlanders, heeft nu 33 procent een regenton.
Laagdrempelig
De populariteit van de regenton is volgens Dirk-Siert Schoonman van de Unie van Waterschappen een gevolg van de aantrekkende economie, de consument die steeds klimaatbewuster wordt en een waterbesparingscampagne van waterbedrijf Vitens. "Afgelopen jaren hebben we steeds meer extremen gezien. Buien die niet op te vangen zijn, of juist droogte die lange tijd aanhield. De regenton is een buffer. Bovendien is hij heel laagdrempelig omdat het geen grote investering is", zegt Schoonman tegen EditieNL.
Volgens Schoonman heb je dubbel voordeel als je een regenton aanschaft: "Als we weer met grote droogte te maken krijgen, hebben we tenminste iets om de tuin mee te bewateren. Bovendien ontlast je het rioleringssysteem als je het hemelwater afkoppelt van de riolering, en krijg je geconcentreerder afvalwater."
17 miljoen consumenten
Ondanks de grote populariteit is Schoonman nog niet tevreden. "Mensen mogen nóg bewuster worden. We hebben allemaal een hekel aan wateroverlast en bovendien krijg je er verkoeling door. Het gaat niet om jouw ene regenton: we hebben 17 miljoen consumenten, als we allemaal meedoen heeft het wel degelijk effect."

Wat consumenten ook over de streep kan trekken is de subsidieregeling die veel gemeenten hebben ingesteld voor de aanschaf van een regenton. Zo hebben onder meer Apeldoorn, Nijmegen, Venlo en Zutphen zo’n regeling.
Regenton: kosten en baten
De prijs van een regenton die te koop is bij de bouwmarkt varieert van 35 euro tot bijna 700 euro. De houten zijn duurder dan de regentonnen van kunststof.
In Nederland valt jaarlijks zo'n 70 tot 90 cm regenwater. Gemiddeld bespaar je jaarlijks zo'n 1000 liter drinkwater door het gebruik van regenwater voor het sproeien van de tuin, de planten water geven, de auto schoon te maken én het lappen van de ramen.
Bron: Vitens/ Rondomton