Finalist fotowedstrijd

Portret Limburgse Suu (14) één van de mooiste van de wereld

08 mei 2019 11:55 Aangepast: 08 mei 2019 13:10
Het genomineerde portret van Suu gemaakt door Justine Tjallinks Beeld © Beeld © Justine Tjallinks

Door een portret op Facebook kwam fotograaf Justine Tjallinks op het spoor van de 14-jarige Suu uit het Limburgse Melderslo. Na even aandringen werd Suu ook door Tjallinks geportretteerd, en met succes: de foto van Suu werd uitgeroepen tot één van de mooiste portretten ter wereld.

Toen de Amsterdamse fotograaf Justine Tjallinks vroeg of ze Suu Schoemakers (14) zou mogen portretteren, was Suu niet bepaald enthousiast. "De fotograaf had foto's gezien die we hadden laten maken en die ik op sociale media had gezet. Maar Suu's reactie was: 'Ik ga niet uren stilstaan, daar heb ik echt geen zin in'", zegt moeder Laura Schoemakers tegen EditieNL.

Geen Doutzen Kroes

Suu, die op 2,5-jarige leeftijd geadopteerd werd uit China door Laura en Ruud Schoemakers, is geboren met een aanlegstoornis waardoor ze haar linker onderarm mist. Moeder Laura wist Suu uiteindelijk over te halen door haar ervan te overtuigen dat als zij op de foto mag met haar korte arm, er aandacht is voor iemand met een beperking.

"Eens niet iemand met Doutzen Kroes-maten, maar iemand die er anders uitziet. En dat is doel is meer dan bereikt. Het is prachtig geworden. Wie had dat gedacht? Want Suu is een heel jongensachtig meisje", zegt Laura Schoemakers.

Suu Schoemakers wordt liever voetballer dan model Suu Schoemakers wordt liever voetballer dan model

Zowel moeder als dochter waren verbaasd, maar ook trots toen bleek dat het portret van Suu één van de finalisten was van de Lensculture Portrait Awards. Toch blijft Suu er behoorlijk nuchter onder. "Ze vond het wel leuk, maar wel maar voor één keer. Ze zei al dat ze het niet nog een keer gaat doen. Het is een nuchtere meid, die heel andere ambities heeft: ze wil het liefst een Oranje Leeuwin worden", zegt Laura. 

Liever voetballen

Hoe nuchter de Limburgse Suu is, bleek ook wel toen zij en haar familie werden uitgenodigd voor een fototentoonstelling in Milaan, waar het portret van Suu ook te zien was. "Suu had heel andere plannen", lacht Laura. "Ze had een voetbalwedstrijd en wilde haar team niet in de steek laten. Dat vind ik dan wel weer stoer van haar."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`