Tropische mug

Gelekoortsmug gespot in Huissen: 'Dit beest wil je hier niet hebben'

07 mei 2019 12:50 Aangepast: 07 mei 2019 21:20
In Huissen is een tropische mug gespot Beeld © iStock

Hoewel hij hier niet thuishoort, werd er vorige week een gelekoortsmug gespot in de Gelderse stad Huissen. Muggenexpert Bart Knols vindt het zorgwekkend. "Deze tropische mug hoort hier niet thuis."

De inwoners van Huissen kregen afgelopen donderdag een brief van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de brievenbus. Ze werden op de hoogte gesteld van het feit dat er een tropische mug in de stad was gespot: de gelekoortsmug.

Hoort hier niet

Muggenexpert Bart Knols van de Radboud Universiteit maakt zich zorgen om de vondst van de mug. "Dit is een beest dat je niet in huis wilt hebben. De gelekoortsmug kan verschillende soorten ziekten overdragen. Hij is geen onderdeel van onze biodiversiteit en hoort hier niet thuis", zegt hij tegen EditieNL.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nu weten we het zeker: muggen haten Deet en proeven dat met hun pootjes

Gele koorts

Gelekoortsmuggen kunnen - de naam verraadt het al - gele koorts overdragen. Deze tropische ziekte komt in principe alleen voor in bepaalde tropische regio's van Afrika en Zuid-Amerika. Een op de vijf mensen die besmet raken, wordt daadwerkelijk ziek. De klachten lopen erg uiteen en variëren van milde griep tot hoge koorts met bloedingen. Ongeveer een op de tien patiënten overlijdt aan gele koorts. 

In Nederland beland

Er zijn verschillende manieren waarop de mug hier terecht kan zijn gekomen, bijvoorbeeld via transport. "In het land van herkomst worden soms eitjes gelegd in de auto- en vliegtuigbanden die naar Nederland worden geëxporteerd. Die eitjes komen dan in Nederland uit." Daarnaast kunnen de tropische muggen via vliegtuigen worden vervoerd. "Ze kunnen gevangen worden in de cabine en op die manier mee naar Nederland vliegen."

Ook kunnen de beesten mee naar Nederland genomen worden door toeristen. "Sommige mensen sluiten per ongeluk een mug op in hun bagage. Als ze thuis hun koffer opendoen, vliegt hij eruit."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nu weten we het zeker: muggen haten Deet en proeven dat met hun pootjes

Steeds vaker tropische muggen

Waar Bart 'al jaren bezorgd over is', komt nu uit: er komen steeds meer tropische muggen deze kant op. De afgelopen tien jaar waren er in totaal 89 uitbraken, waarvan 43 in de afgelopen drie jaar. Een groep internationale wetenschappers trok al eerder aan de bel. Muggenexpert Bart vertelt: "Vele jaren geleden voorspelde ik al dat dit soort exotische muggen hier zich vaker zou gaan vestigen. Die voorspelling komt nu uit. Erg zorgelijk."

De stijging komt deels doordat er beter gemonitord wordt. Ook speelt de globalisering – waardoor er meer transport plaatsvindt – een rol. Bovendien is er nog de klimaatverandering. "Hoe warmer het is, hoe aantrekkelijker Nederland voor deze beesten wordt. Met warm weer leven ze langer en krijgen ze meer nakomelingen."

Toch overleeft de gelekoortsmug niet alleen onder zomerse temperaturen. "Blijkbaar kan het tropische dier zich in Nederland nu ook redden, terwijl de temperatuur 's nachts nog tegen het vriespunt ligt. Dat is een interessant gegeven, want dat wisten we nog niet. Erg zorgwekkend."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tijgermug aangetroffen in woonwijk Eindhoven

Harde aanpak

Bart pleit voor intensieve bestrijding. "Natuurlijk kost dat tijd en geld, dat weet ik. Maar als je niets doet heb je een veel groter probleem. De muggen kunnen ziektes overdragen, dus ze vormen een serieus probleem. Het beleid mag van mij veel agressiever. Ze moeten direct uitgeroeid worden."

De muggenexpert vindt het goed dat de NVWA meteen actie onderneemt. Zelf pleit hij voor zeer intensieve bestrijding. "We moeten de mug hard aanpakken zodat hij niet verder kan verspreiden. Vaak loopt het dan goed af, maar het is ook weleens flink misgegaan."

Kwalijk

Bart refereert aan de uitbraak van de Japanse bosmug in Lelystad. "Toen kwamen we erachter dat het beest al in een te groot gebied was verspreid, en dat het geen zin meer had om hem te bestrijden. Het resultaat is dat we nu een Aziatische mug rond hebben vliegen waar we niets meer tegen doen. Dat vind ik kwalijk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore