Ga naar de inhoud
Eurovisiesongfestival

Travestie-artiest Dolly Bellefleur komt met wel heel bijzondere versie van Arcade

Dolly Bellefleur maakte een eigen variant van Arcade Beeld © Piek

Met minder dan twee weken op de teller is Nederland compleet in de ban van het songfestival. Overal waar je komt schalt Arcade uit de speakers en natuurlijk duiken er op YouTube de nodige covers en remakes op. Eentje springt er in het bijzonder uit: de versie van Dolly Bellefleur.

'Op de echo van mijn hart', zo luidt de titel van het nieuwe nummer van travestie-artiest Dolly Bellefleur. Het heeft dezelfde melodie als het nummer van Duncan Laurence, maar is Nederlandstalig. Toch is het lied geen letterlijke vertaling. "Ik noem het zelf een hertaling", aldus Dolly, die in het dagelijks leven de naam Ruud Douma draagt.

Pestverleden

Het nummer gaat over de eenzaamheid die Ruud als kind voelde. "Ik werd als klein jongetje erg gepest in mijn geboortedorp. Daar moest ik meteen aan denken toen ik Duncans 'small town boy in a big arcade' hoorde", zegt de artiest tegen EditieNL.

Heimwee naar vroeger

Het is de zesde keer op rij dat Dolly een eigen versie van de Nederlandse songfestivalinzending maakt. Eerder stak ze de nummers van Waylon, O'G3NE, Douwe Bob, Trijntje Oosterhuis en The Common Linnets in een Nederlands jasje. "Ik doe het uit heimwee naar de tijd dat elk land nog in zijn eigen taal moest zingen. Ik hou van Nederlands."

Poppen

In de clip – een stop motion video die is gemaakt door beeldend kunstenaar en fotograaf Candide Rietdijk – zien we twee poppen. De een moet Ruud Douma als klein jongetje voorstellen, de ander is Dolly Bellefleur als zeemeermin. "We hebben gekozen om de clip onder water te laten afspelen omdat dat bij Arcade ook het geval is", legt Dolly uit.

Pestverleden

Met het nummer hoopt ze niet alleen mensen te vermaken; het lijkt haar nog mooier als ze mensen ervan kan weerhouden zelf te pesten. "Pas na jaren besefte ik wat voor invloed de pesterijen op mijn leven hebben gehad. Dat is iets wat ik mijn hele leven met me meedraag."

'Bookmakers
Lees ook:
'Bookmakers songfestival zitten vaker fout dan goed'

Duncan Laurence

Ook van het originele lied van Duncan Laurence is Dolly groot fan. "Ik vind Arcade prachtig. Het is erg universeel, ik denk dat veel mensen zich in de tekst kunnen herkennen."

Hoge verwachtingen

Toch hoopt ze dat de verwachtingen van Nederland niet te hooggespannen zijn. "Stel dat we tweede of derde worden, dan is dat ook fantastisch. Hopelijk zien mensen dat niet als een teleurstelling omdat we nu aan kop staan."