Vleesvervanger

Eten we straks allemaal eendenkroos? 'Dit is precies wat de wereld nodig heeft'

03 mei 2019 12:23 Aangepast: 03 mei 2019 12:48
Verslaggever Eise Pulles proeft eendenkroos

Je ziet het vooral in vijvers en sloten. Dat groene spul dat bovenop het water drijft. Eendenkroos, oftewel waterlinzen, wordt nu ook geteeld voor de consumptie. Door de vele eiwitten zou het een prima vleesvervanger kunnen zijn.

"Ik moet er nog een beetje aan wennen", zegt verslaggever Eise Pulles nadat hij een hapje kroos neemt. "Het heeft een beetje de smaak van waterkers."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

McDonald's komt met vegan nuggets van aardappel en kikkererwten

Even wennen aan de smaak

Onze verslaggever proeft de linzen bij teler Hans Roelofs. De teler denkt dat het in de toekomst een prima alternatief voor soja kan zijn. Door de vele eiwitten in het plantje is het een prima vleesvervanger. "Ik denk dat over vijf jaar iedereen dit eet, maar mensen moeten even wennen aan de smaak."

Volgens Roelofs is het naast een vleesvervanger ook prima als groente te eten. "In China doen ze dat, daar wordt het massaal gegeten." Ook Jurriaan Mes, onderzoeker voedings- en gezondheidseffecten van de Wageningen Universiteit, ziet wel toekomst in het kroos.

Waterlinzen Waterlinzen

'Dit is precies wat de wereld nodig heeft'

"Eendenkroos zit boordevol eiwitten en het plantje vermeerdert zich heel snel. Dit is precies wat de wereld nodig heeft". Het plantje is volgens hem zo ideaal omdat het overal kan groeien, ook in de stad.

"Met één hectare waterlinzen wordt net zoveel eiwit geproduceerd als met tien hectare soja. En omdat het overal kan worden geteeld hoef je het niet - zoals bij soja - te verschepen naar Europa, of oerwoud voor te kappen."

Wachten op goedkeuring

Zitten we dan straks allemaal aan een bordje eendenkroos? "Het product moet nog worden goedgekeurd door de Europese Commissie, maar ik ben ervan overtuigd dat het goedkomt", zegt Mes. "We doen al jaren onderzoek en zijn nog niks tegengekomen wat schadelijk is voor de gezondheid."

De Europese commissie doet op z'n vroegst in oktober uitspraak of het plantje als levensmiddel mag worden gebruikt.

Eendenkroos en waterlinzen is hetzelfde plantje. Voor dierenvoeding wordt het eendenkroos genoemd, wanneer het voor menselijke voeding wordt gebruikt worden het waterlinzen genoemd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van