Dodenherdenking

Speciaal lied voor 4 mei: 'We proberen het dichterbij jongeren te brengen'

02 mei 2019 14:50 Aangepast: 02 mei 2019 18:36
Bekijk de videoclip van het lied onderaan het bericht Beeld © Video De Kransen van 4 mei

Twee minuten stilte. Het wordt dit jaar aangevuld door muziek. Speciaal voor Dodenherdenking is namelijk het lied 'De kransen van 4 mei' geschreven. Zaterdag is het live te horen tijdens de herdenking bij het Homomonument in Amsterdam. En dat zou kunnen helpen om jongeren weer meer bij de herdenking te betrekken.

"Het is ontstaan vanuit de gedachte dat er nog geen lied over 4 mei is. Terwijl muziek juist voor iedereen toegankelijk is. Daar moesten we wat mee", vertelt Huib Afman, die de tekst van het lied schreef, aan Editie NL. Wesley Pierik zette het vervolgens op muziek en zangeres Lotte Horlings zong het in.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarschuwing voor Dodenherdenking: 'Kleed je extra warm aan'

"De boodschap is dat je moet stilstaan bij 4 mei en dat 4 mei voor iedereen is", gaat Afman verder. "Slachtoffers van vroeger en de slachtoffers van nu. Iedereen heeft z'n eigen gevoel."

Niet om mee te zingen

Het lied is niet bedoeld om mee te zingen, maar om mensen te raken. "Met piano, violen en cello hebben we geprobeerd zo goed mogelijk de emotie te vertalen", vertelt Pierik.

Dat moet Dodenherdenking onder meer toegankelijker maken voor jongeren. Pierik: "Ik kan me voorstellen dat jongeren denken: het was oorlog en het was erg, maar het is niet meer zo menselijk. We proberen het wat dichterbij te brengen."

Jongeren activeren

Paul Sikkema van jongerenbureau Nowsy denkt dat muziek inderdaad kan helpen om jongeren weer meer te activeren. "Maar het moet misschien meer aansluiten op waar de doelgroep mee bezig is. Jonge artiesten bijvoorbeeld", zegt hij. "Als ik dit lied zie, denk ik dat er vast jongeren zijn die dit aanspreekt. Maar een grote groep zou het misschien anders willen zien."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tieners bedenken alternatief voor 'saaie' Dodenherdenking

Jongeren vinden de Tweede Wereldoorlog volgens Sikkema nog steeds een belangrijk onderwerp. "Wel hebben ze niet meteen het droevige in gedachten. Het kan ook strijdbaarheid opleveren", zegt hij. Met een lied is het volgens hem uiteindelijk een kwestie van uitproberen.

Homomonument

Het herdenkingslied wordt zaterdag ten gehore gebracht bij de Dodenherdenking bij het Homomonument naast de Westerkerk in Amsterdam. Eerst volgen wel gewoon de twee minuten stilte en een speech van Job Cohen.

Bij de Nationale Dodenherdenking op de Dam is het lied niet te horen. Daar ligt muzikaal veel al vast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore