Zorgverlofregeling

Debby noodgedwongen thuis voor zoontje met leukemie: 'Ik ben heel vaak boos geweest'

01 mei 2019 15:57
Debby Krans met haar zoontje Duuk Beeld © EditieNL

Debby Krans meldde zich noodgedwongen ziek toen bleek dat haar zoontje Duuk kanker had. Uit onderzoek van twee kankerpatiëntenorganisaties blijkt dat de helft van de ouders van kinderen met kanker in Nederland zich gedwongen voelt hetzelfde te doen. Daarom pleiten deze organisaties voor een 'passende zorgverlofregeling' voor werkende ouders met een ziek kind.

"Waarom krijg je als je zwanger bent zwangerschapsverlof terwijl als je kind ziek is, helemaal niets?" Debby Krans uit Twello is in de tijd dat haar zoontje Duuk (destijds vijf jaar oud) ziek werd 'heel vaak, heel boos' geweest. "Vanuit de overheid is niets geregeld. Als een werknemer een ziek kind heeft, komt het allemaal op het bordje van de werkgever. Het is ook niet eerlijk, maar het kan nu niet anders", zegt Krans tegen EditieNL.

Passende zorgverlofregeling

Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Vereniging Ouders, Kinderen & Kanker (VOKK) blijkt dat de helft van de ouders met een ziek kindje zich, net als Debby Krans, zich noodgedwongen ziek meldt omdat er voor hen geen passende zorgverlofregeling bestaat. De organisaties willen met het ministerie van Sociale Zaken in gesprek om een einde te maken aan deze 'zorgelijke situatie'.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Begeleiding kankerpatiënten door bedrijfsartsen schiet tekort

Debby Krans belde in december 2016 haar baas vanuit het UMC  Groningen met de mededeling 'mijn zoontje heeft leukemie. Ik kan nu even niets'. "Er bestaat zorgverlof en langdurig zorgverlof, maar dat is alles bij elkaar twee maanden. Maar Duuk had de eerste anderhalf jaar continue zorg nodig. Dat kon ik aan niemand anders overlaten. Het is je kind dat ziek is, daar moet je bij zijn", zegt Krans.

Spijbelen 

In die anderhalf jaar voelde Krans, die in haar woonplaats in de gehandicaptenzorg werkte, zich geregeld schuldig als ze collega’s of cliënten tegenkwam. "Het voelde alsof ik spijbelde. Ik durfde niet eens te lachen uit angst dat mensen zouden denken 'dat het wel weer goed ging'." Want het ging niet goed. De zorg voor de zieke Duuk, twee jonge kinderen thuis én de vraag van haar werkgever wanneer ze weer kwam werken, leverden veel stress en frustratie op.

Uiteindelijk besloten Krans en haar werkgever tot ontslag 'met wederzijds goedvinden'. "Eerlijk gezegd gaf me dat wel wat rust. Mijn werk gaf me zoveel stress. Iedere keer als mijn baas vroeg hoe het ging, dacht ik dat de vraag 'wanneer kom je weer werken?' zou volgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dennis had kanker, herstelde, maar heeft moeite leven op de rit te krijgen

Je wereld staat op zijn kop

Werkgeversorganisatie MKB-Nederland vindt het terecht dat de NFK en VOKK aandacht vragen voor deze problematiek. "Het is verschrikkelijk als je als ouders in zo'n situatie terechtkomt. Als een naaste dierbare door een levensbedreigende ziekte wordt getroffen, staat je wereld op zijn kop en is het vrijwel onmogelijk om werk en zorg nog op een normale manier te kunnen combineren", zegt directeur Leendert-Jan Visser tegen EditieNL.

Volgens MKB-Nederland is in ernstige gevallen maatwerken tussen werknemer- en gever niet meer voldoende en moet er met de politiek in gesprek worden gegaan over de uitbreiding van verlofregelingen. Visser: "Dit probleem is niet alleen voor werkende ouders te groot om alleen te dragen, ook voor werkgevers. Bedrijven, en zeker kleinere bedrijven, kunnen hun werknemers niet 'gewoon' een of twee jaar vrijaf geven, hoe graag ze dat ook zouden willen."

Wekelijks chemo

Met Duuk gaat het inmiddels 'naar omstandigheden goed'. Hij gaat weer naar school en Krans werkt een aantal uur per week in de bediening van een restaurant. Haar werkgever stelde ze tijdens het sollicitatiegesprek meteen op de hoogte van haar thuissituatie. "Duuk krijgt nog steeds elke dag thuischemo en wekelijks chemo in het ziekenhuis. Hierdoor is zijn afweer nog heel slecht. Een griepje kan grote gevolgen hebben. En als zijn bloedwaarden niet goed zijn, ligt hij zo weer 5 dagen in het ziekenhuis. Je kunt dus niets plannen, laat staan je werk."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`