Wilde dieren

Knuffelen met leeuwen en tijgers: 'Mensen zien het gevaar niet meer'

01 mei 2019 16:23 Aangepast: 01 mei 2019 16:27
Foto ter illustratie Beeld © iStock

Wild dier of knuffeldier? We beschouwen dieren steeds vaker als knuffelbeest, blijkt uit onderzoek van de Saxion Hogeschool en Stichting Spots. En daarbij vergeten we dat wilde dieren gevaarlijk kunnen zijn.

Uit het onderzoek blijkt dat een op de drie mensen graag een wilde kat, zoals een cheeta of leeuw, wil aaien. Een op de vier wil er graag mee op de foto en een op de vijf wil er wel een wandeling mee maken. Terwijl dat dus niet zonder gevaar is.

Het ging vorig jaar nog bijna mis toen een Frans gezin uit hun auto stapte in het cheeta-verblijf in safaripark Beekse Bergen. De jachtluipaarden komen op ze af en dat loopt maar net goed af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Gezin ontsnapt aan jachtluipaarden in Beekse Bergen'

Jonge beertjes oppakken

Dat mensen wilde dieren vaker als knuffelbaar zien, merken ze ook bij Dierenpark Zie-ZOO in Volkel. "Wij hebben nu drie jonge zwarte beertjes. Ik hoor bezoekers zeggen: oh, die wil ik graag oppakken en knuffelen", vertelt directeur Eeg Manders aan Editie NL. "Mensen zien het gevaar niet meer in."

Tijgers en leeuwen hebben ze in het dierenpark niet, maar Manders ziet het ook bij andere dieren in zijn park. "Bij de zwijnen willen ze ook steeds dichterbij komen en hangen ze over de leuning. Ze aaien dan het neusje. De tanden van een zwijn zijn niet zo scherp, maar als een tijger of panter hap zegt, kan het heel ernstig zijn."

The Lion King

Manders ziet dat het de afgelopen jaren gegroeid is dat mensen vergeten hoe gevaarlijk wilde dieren zijn. "Dat was vroeger wel anders!" Hij denkt dat het misschien komt door dingen die mensen tegenwoordig op televisie zien. "The Lion King bijvoorbeeld. Daar zijn het leuke beestjes."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hert doodt man in Australië, vrouw in kritieke toestand

De ontwikkeling baart Stichting Spots, een organisatie die zich inzet voor katachtigen, zorgen. De stichting constateert dat mensen continu op de foto willen met wilde dieren. "Ik vraag me al jaren af waar dit nou door komt, daarom hebben we de Saxion Hogeschool gevraagd dit eens te onderzoeken", vertelt Simone Eckhardt van de organisatie.

Dierenleed

De uitkomst van het onderzoek is dus dat veel mensen wilde katten inderdaad als knuffeldier zien. Maar hoe komt dat nou? "Beelden op bijvoorbeeld social media doen ons denken dat een leeuw een lekker knuffeldiertje is. We zien celebrity's welpjes de fles geven op vakantie, of mensen die wandelen met tijgers. Ook advertenties zetten mensen echt op het verkeerde been", zegt Eckhardt. "Dit zijn écht potentieel gevaarlijke dieren." 

In sommige buitenlandse dierentuinen kunnen bezoekers op de foto met kleine tijgers of leeuwtjes. Eckhardt is daar fel tegen: "Die dieren hebben vaak geen fijn leven. Ze worden speciaal gefokt en direct weggehaald bij de moeder. Dat is dierenleed. Uiteindelijk worden ze vaak gevaarlijk en ingewisseld voor een nieuw exemplaar. Dan worden de oude afgeschoten." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore