Ga naar de inhoud
EditieNL

Kinderen aanwezig bij de bevalling van mama: traumatisch of mooi?

Jamie Oliver met zijn pasgeboren zoontje Beeld © Instagram

De Britse tv-kok Jamie Oliver is afgelopen weekend voor de vijfde keer vader geworden. De twee oudste dochters van Oliver waren bij de bevalling aanwezig. Maar is het eigenlijk wel verantwoord om een kind een bevalling te laten meemaken?

De twee oudste dochters van Jamie en zijn vrouw Jools, Poppy (14) en Daisy (12), mochten bij de bevalling van hun jongste broertje aanwezig zijn en zelfs de navelstreng doorknippen. Ook in Nederland zijn er ouders die ervoor kiezen om hun kinderen de bevalling van hun broertje of zusje te laten meemaken. 

Onwijs spannend

Chantala Blinker is moeder van zes kinderen (zie foto). Vier van haar dochters waren bij de bevalling. "Ik beviel thuis, en mijn kinderen waren daarbij. Ze waren heel nieuwsgierig en vonden het onwijs spannend."

Volgens Tamana Zamani, verloskundige bij Geboortecentrum Amsterdam, kan het inderdaad een bijzondere ervaring zijn om op deze manier je broertje of zusje geboren te zien worden. "Op deze manier krijgen ze ook tijdens de kraamperiode veel respect voor hun moeder omdat ze zien wat zij heeft meegemaakt."

Chantala vond het dan ook niet meer dan vanzelfsprekend dat haar kinderen erbij waren. "Vroeger was het heel normaal dat kinderen rondliepen tijdens een bevalling. Ze hebben nu een voorbeeld voor later." 

Thumbnail

Traumatische ervaring

De bevalling van Chantala was naar eigen zeggen zwaar en geen sprookje. Toch denkt ze niet dat haar kinderen de bevalling als iets naars hebben ervaren. "Het is gewoon onderdeel van het leven. Ze hebben gezien hoe mooi het kan zijn, maar ook hoe lastig." 

De gebeurtenis hoeft volgens Zamani niet traumatisch voor een kind te zijn, zolang je ze maar goed voorbereid. "Het is belangrijk dat de ouders gedurende de zwangerschap het kind er echt bij betrekken en er veel met elkaar over praten." 

Voor te jonge kinderen kan het wel heftig zijn om de emoties van hun barende moeder te zien. "Kinderen die het nog niet kunnen begrijpen zien alleen maar angst." Ze adviseert dan ook om kinderen onder de acht buiten de deur te houden. 

Meer lezen op rtlnieuws.nl: