Ga naar de inhoud
Taboe

Daan is 26 en nog maagd: 'Ik heb het gevoel dat ik iets mis'

Daan vindt het jammer dat er een taboe ligt op het onderwerp maagdelijkheid

'En, nog geneukt?' 'Hoe is het met de meiden?' Het zijn zomaar wat vragen die Daan Wielens regelmatig voorbij hoort komen. Dat hij op zijn 26ste nog steeds maagd is, vinden veel mensen maar raar. Met zijn documentaire 'Knaap' hoopt hij het onderwerp bespreekbaar te maken.  

Daan Wielens ziet eruit als een doodgewone Nederlandse jongen. Toch voelt hij zich 'anders'. "Anderen van mijn leeftijd praten over seks. Het lijkt alsof iedereen 'het' al heeft gedaan, behalve ik. Ik heb het gevoel dat ik iets mis."

Dat hij nog nooit met iemand het bed heeft gedeeld, is te wijten aan zijn onzekerheid. "Ik heb ooit in mijn leven wel de kans gehad, maar de onzekerheid overheerste", vertelt hij aan EditieNL.

Knaap

Daan merkt dat er een taboe op het onderwerp ligt. Met de documentaire 'Knaap' – die vanavond wordt uitgezonden op het themakanaal NPO 2 Extra – hoopt hij het onderwerp bespreekbaar te maken. "Veel jongeren schamen zich ervoor als ze nog maagd zijn. Ze praten er niet over. Ik hoop dat ik daar iets aan kan veranderen met mijn documentaire."

Geen
Lees ook:
Geen maagd meer? Dan ook geen studiebeurs

Taboe

Volgens seksuoloog Nynke Nijman ligt er inderdaad een taboe op het onderwerp. "Hoe ouder je bent, hoe lastiger het wordt. Qua ervaring loop je steeds meer achter. Het is lastig als je daar mee te maken krijgt, en je durft er niet voor uit te komen", zegt ze tegen EditieNL.

Steeds ouder

Toch is er volgens Nynke absoluut geen reden om je voor je maagdelijkheid te schamen. "Lang niet iedereen is seksueel actief. Bovendien schuift de gemiddelde leeftijd steeds meer op naar boven."

Cijfers van Rutgers bevestigen dat. In 2012 waren jongeren gemiddeld 17 jaar toen ze werden ontmaagd, terwijl de gemiddelde leeftijd in 2017 anderhalf jaar hoger lag, namelijk op 18,5.

Mannen langer maagd

Mannen blijken gemiddeld langer maagd dan vrouwen. Van de 25-jarige mannen heeft 32 procent nog nooit met iemand het bed gedeeld, tegenover 22 procent van de vrouwen. Op 40-jarige leeftijd is het aantal maagden al een stuk minder. Dan is er nog 10 procent van de mannen maagd tegenover 6 procent van de vrouwen.

Liever
Lees ook:
Liever gamen dan seks? Hoezo?

Datingapps

Volgens seksuoloog Nynke Nijman maakt het veel mensen onzeker als zij op 'late' leeftijd nog maagd zijn. "Ze denken soms dat ze niet aantrekkelijk genoeg zijn, of koppelen er een andere betekenis aan."

Datingapps zoals Tinder hebben de situatie volgens haar niet gemakkelijker gemaakt. "De toegang tot seks is misschien gemakkelijker door Tinder, maar voor mensen die nog maagd zijn is het juist lastig. De verwachtingen worden nog groter. Er is met Tinder nauwelijks meer ruimte om iets op te bouwen. Dat is jammer, want mensen die onzeker zijn hebben daar juist behoefte aan."

Comfortabel en vertrouwd

Nynke raadt alle maagden aan om vooral te wachten tot het goed voelt. "De eerste keer is heel bijzonder – dat is wat ouders en de maatschappij altijd meegeven aan kinderen. Ik ben het daarmee eens. Zorg dat het gebeurt met iemand bij wie je je comfortabel en vertrouwd voelt."

Bekijk hier de video:

03:06