Volle blaas

Woede om wildplassers op Koningsdag: vooral voor vrouwen geen toilet

29 april 2019 17:03 Aangepast: 29 april 2019 18:36
Een Twitteraar filmde op Koningsdag alle wildplassers die ze vanuit haar huis zag Beeld © Twitter Talk2Myra

Feestvierders hebben op Koningsdag massaal hun blaas de vrije loop gelaten. Dit tot grote ergernis van omwonenden, die last hebben van de wildplassers. Het probleem komt door een tekort aan openbare toiletten. Vooral vrouwen kunnen op weinig plekken terecht.

Grote steden in Nederland werden afgelopen zaterdag geteisterd door (dronken) wildplassers. Zonder gene plasten zij tegen gevels en auto's aan.

Betrapt

Twitteraar Myra (@Talk2Myra) was er zo klaar mee dat ze besloot alle wildplassers vanuit haar huis te filmen.

Mannen vs. vrouwen

Wat het aantal openbare toiletten in de grote steden betreft, komen vooral vrouwen er slecht vanaf. In Amsterdam werden er verspreid over de stad 484 toiletvoorzieningen geplaatst. Daarvan waren er 372 in de vorm van plaskruizen – dus alleen bestemd voor mannen. De andere 112 waren cabines en dus ook vrouwvriendelijk.

Hoewel Utrecht erom bekend staat naar verhouding veel vrouwelijke inwoners te hebben, is dit in het aantal vrouwentoiletten niet terug te zien. Van de 316 extra toiletten die de stad plaatste, waren er slechts 72 (man- en) vrouwvriendelijk. Op 244 wc's waren alleen mannen welkom.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wildplasser glijdt uit en valt in eigen urine

Boos

Nicole Temmink, SP-raadslid uit Amsterdam, pleit voor meer toiletten in de hoofdstad. Niet alleen op Koningsdag, maar ook tijdens andere evenementen is er volgens haar een groot tekort. "Wij hebben hier vorig jaar vragen over gesteld, omdat er maar liefst 25 keer zoveel plekken voor mannen waren dan voor vrouwen", Nicole Temmink, SP-bestuurslid uit Amsterdam. "Als de gemeente dit jaar niet veel meer heeft gedaan, dan zijn we daar natuurlijk wel boos over."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore